Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ZAMJENIK TURSKOG PREMIJERA: Američki vojnici u kurdskim uniformama mogu biti na meti operacije ‘Maslinova grančica’

ZAMJENIK TURSKOG PREMIJERA: Američki vojnici u kurdskim uniformama mogu biti na meti operacije ‘Maslinova grančica’

sirija-kurdiAmerički vojnici koji se bore uz miliciju sirijskih Kurda u istim odorma, mogli bi se naći na meti turske vojske zbog poteškoća da ih se razlikuje u žaru borbe, rekao je zamjenik turskog premijera

Jednoznačno upozorenje dolazi u trenutku kada su turske postrojbe ostvarile daljnji napredak u sklopu „Operacije maslinova grančica” u sirijsku pokrajinu Afrin koju drže Kurdi. Prije toga, Ankara se žalila da se američki vojnici miješaju zajedno sa kurdskom milicijom – koja se smatra teroristima u Turskoj – što je neprihvatljivo za američko-turski savez.

U izjavi za turski CNN u nedjelju, zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag je reako da ako američki vojnici nose „odjeću terorista” i nađu se među ‘teroristima’ kurdskih snaga YPG koje napadaju turske vojnike, „nema šanse da će turska vojska napraviti razliku u tom trenutku.”

On je naglasio da svaka osoba koja nosi oružje i bori se uz Kurde – „je naš cilj.” Međutim, Bozdag je dodao da niti jedna strana ne želi otvoren sukob. Ankara je pojasnila da bi američki vojnici u tom području trebali ostati daleko od mjesta gdje Turci vrše operacije, i da ne bi trebali pomagati svojim kurdskim saveznicima, rekao je on.

„Mi jasno kažemo da ne se želimo konfrontaciju sa našim saveznikom, Sjedinjenim Američkim Državama. Siguran sam da se oni ne žele suočiti sa Turskom i turskim oružanim snagama„ rekao je Bozdag.

Zabilježeni su brojni izvještaji koji ukazuju na to da timovi Specijalnih postrojbi SAD-a koriste simbole kurdskih paravojnih skupina.

U svibnju prošle godine, fotograf AFP-a je napravio niz slika koje prikazuju naoružane muškarace u uniformama – koji su bili identificirani kao sirijski pobunjenici, a zapravo su bili članovi Specijalnih postrojbi SAD-a – u kamionetu opremljenim sa bacačem granata Mk 19.

Vojnici koji su bili opremljeni sa najnovijim vrhunskim oružjem i tjelesnim oklopom, nosili su oznake kurdskog YPG-a. U to vrijeme, Pentagon je izjavio: „amblemi i druge identifikacijske oznake na njihovim vojnicima se nose kako bi se oni „uklopili u zajednici.”

Turske oružane snage su u borbi protiv Kurda od siječnja, kada je Ankara dala zeleno svjetlo za ofenzivu na kurdsku enklavu Afrin, kodnog naziva “Operacija Maslinova grančica”. Sirijski pobunjenici koji su lojalni Turskoj su predvodili ofanzivu, dok je turska vojska pružila zračnu potporu i teško naoružanje.

Cilj operacije je izbaciti kurdsku miliciju iz tog područja, ali to se ne može ostvariti bez posljedica. Bozdag je rekao da je 13 vojnika „mučenički preminulo” za vrijeme ofenzive, dok je 39 ozlijeđeno.

U međuvremenu je turski stožer objavio da je 900 kurdskih boraca „neutralizirano” do sada, izvijestila je državna novinska agencija Anadolu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,