Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Samo demoni jedu lijevom rukom, kaže turska muslimanska vlast

Samo demoni jedu lijevom rukom, kaže turska muslimanska vlast

muslimani-hranaNajviši vjerski autoritet Turske je rekao da svaki pobožni musliman mora koristiti samo svoju desnu ruku kada jede i pije – jer, očito, samo demoni su ljevoruki

Turska Uprava za vjerska pitanja (Diyanet), koja je službena državna institucija, izdala je fetvu (dekret), što znači da oni koji su se rodili kao ljevci trebaju se prebaciti u dešnjake za njihovo dobro, barem kada je u pitanju stol za ruček i večeru. Fetva je odgovor na pitanje o jedenju lijevom rukom.

„Uspostavom općih načela u svezi jedenja i pijenja, poslanik Muhammed nije jeo sa lijevom rukom”, rekao državni službenik, dodajući da je Poslanik „posvetio veliku važnost ovom pitanju i upozorio svoju zajednicu da demoni jedu i piju koristći svoju lijevu ruku.”

„To je dužnost svakog muslimana da se pridržava savjeta i uputa Poslanika u svezi jela i pića sa desnom rukom”, izjavio je Dyianet na svojoj službenoj internetskoj stranici, piše RT.

Fetva je pravna, ali ne obvezujuća, ali cijenjeno tumačenje islamskog koda obično se izdaje od strane nadležnog tijela. Kako bi bili sigurni da se njihova djeca pridržavaju ponašanja za stolom propisanog od Poslanika, „nužno” je za roditelje da ih načue kako koristiti samo svoju desnu ruku kada jedu i piju, stoji u priopćenju.

Izuzetak je napravljen za ljude sa invaliditetom koji se ne mogu uskladiti sa vodstvom. Izjava je prouzročila javnu reakciju, a Turski stručnjak i novinar Marc Guillet napomenuo je na Twitteru „da pobožni muslimani u Turskoj koji su ljevaci, se osjećaju strašno.”

Drugi kritičari su se obrušili na diskriminacijsku prirodu izjave, tvrdeći da je sukladna sa tekućim gušenjem građanskih sloboda u Turskoj.

Ovo nije jedina odluka uprave Diyanet koja je “podigla obrve” ljudi u posljednjih nekoliko mjeseci.

U siječnju je uprava, kako se čini, podržala brakova dječaka i djevojčica u dobi od 12 i 9 godina.

Izjava, koja se pojavila u online vjerskom pojmovniku na njihovoj web stranici, odmah je izazvala pometnju, a oporbene stranke su zahtijevale parlamentarnu istragu u vlasti.

Diyanet je potom skinuo ovaj sporni tekst sa njihove službene stranice, negirajući da je ikada podržavala dječje brakove, koji su inače kažnjivi u Turskoj.

U fetvi u prosincu su također upozorili da svaki muž koji kaže svojoj ženi da ga ona podsjeća na njegovu žensku rođakinju, majku ili sestru, se treba automatski smatrati rastavljenim od supruge.

Osim davanja smjernica za život, uprava Diyanet se također bavila sa financijama i visokom tehnologijom, te je naglasila da je trgovanje kriptovalutama neprikladno prema Islamu.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,