Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » STRUČNJACI IZ DAVOSA NAJAVLJUJU: Globalne pandemije se uskoro neće moći spriječiti zbog lakoće putovanja

STRUČNJACI IZ DAVOSA NAJAVLJUJU: Globalne pandemije se uskoro neće moći spriječiti zbog lakoće putovanja

pandemija-ljudiKoliko je svijet pripremljen za novu panedmiju? Nije baš, kažu dva najistaknutija svjetska stručnjaka koji istražuju ovu temu

Govoreći na nedavno zaključenom Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj, dr. Sylvie Briand, specijalist za zarazne bolesti iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Elhadj As Sy, glavni tajnik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca su podijelili svoje misli o pitanju svjetske spremnosti za sljedeću pandemiju.

Prema ova dva stručnjaka, svijet treba prestati gledati pandemije kao svojevrsne izolirane incidente i umjesto toga ih početi priznavati kao grozote koje brišu populaciju.

Kao što je Elhadj As Sy rekao za AFP „pandemije postaju stvarna prijetnju čovječanstvu.”

I Dr. Brand se složila s tim, dodajući: „Mi znamo da dolazi, ali mi nemamo načina da se to zaustavi”. Oni su govorili na summitu u Davosu u raspravi pod nazivom „Jesmo li spremni za sljedeću pandemiju?”

Odgovor na njihovo pitanje je očito NE. Ali zašto baš oni osjećaju da razina brige treba biti podignuta na višu razinu što se tičke pandemija, i kako će one utjecati na svjetsku populaciju?

Na temelju njihovih razgovora, njihova glavna briga je bila činjenica da bi globalna pandemija mogla biti vrlo realna mogućnost u bliskoj budućnosti zbog lakoće putovanja zračnim prijevozom.

Oni vjeruju da bi nešto naizgled jednostavno kao što je virus gripe moglo mutirati i na kraju dovesti do smrti milijuna ljudi.

U stvari, ova vrsta scenarija se već dogodila u prošlosti: pandemija svinjske gripe u 2009. je nastala zbog mutiranog virusa gripe. Procijenilo se da je bilo oko 300.000 žrtava diljem svijeta, u oko 60 različitih zemalja.

Nedavno se također pošast epidemije dogodila na Madagaskaru, koja je stavila 10 susjednih afričkih zemalja u stanje visoke pripravnosti. Iako je epidemija kuge na Madagaskaru zaustavljena, postojali su napori međunarodne pomoći kako bi se smanjila šteta koja je uzrokovana, no ipak je epidemija rezultirala smrću više od 200 osoba.

Dakle, kakve točno veze ima jednostavnost putovanja sa svim ovim? Dr. Briand je iskreno rekla: „Kada putujemo, virusi putuju s nama.”

Ukratko, ona smatra da dostupnost jednostavnih opcija putovanja je jedna od mogućih katalizatora za širenje virusa u sljedećoj pandemiji, koja bi vrlo moguće mogla biti globalna.

„Čovječanstvo je sve više ranjivije što se tiče epidemija, jer smo puno više povezani i putujemo okolo mnogo brže nego prije”, zaključila je.

Postoje velike šanse da to ne bi moglo baš ispasti dobro, i cijeli svijet bi mogao pretrpjeti velike posljedice čim se pojavi sljedeća pandemija. No, postoje načini kako da povećate vaše izglede za opstankom, bez obzira da li se bolest širi u vašoj okolici ili ne.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi povećali šanse za preživljavanje sljedeće pandemije.

Prvo, trebali bi poraditi na svojoj tjelesnoj prirodnoj obrani i učiniti ono što je potrebno da ona funkcionira optimalno.

Drugo, možete poboljšati cjelokupno stanje svog organizma na taj način da pročistite bilo kakve štetne bakterije koje se mogu zadržati unutar vašeg vlastitog probavnog sustava. To možete učiniti korištenjem antibakterijskog bilja, hrane ili drugih rješenja koja možete konzumirati redovito.

Uvijek imajte na umu, postoje mnogo načina kroz koje se možete pripremiti za napad svih vrsta bolesti i pandemija. Možete slušati stručnjake, ali uvijek slušajte svoje tijelo na prvom mjestu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,