Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Libijac koji je izgubio svoju obitelj u NATO bombardiranju podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava

Libijac koji je izgubio svoju obitelj u NATO bombardiranju podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava

nato-tuzbaLibijski branitelj ljudskih prava, koji je izgubio 13 članova obitelji, uključujući i svoju trudnu ženu, te dva sina, podnio je tužbu protiv NATO-a

Novo saslušanje na suđenju o “zločinu koje je NATO počinio protiv libijskog naroda” održat će se 30. studenog.

“NATO je odveo Libiju u kaos bombardiranjem i mora odgovarati”, izjavio je za Sputnik Khaled K. El-Hamedi (43), voditelj Međunarodne organizacije za mir, njegu i olakšanje (IOPCR). El-Hamedi je izgubio 13 članova svoje obitelji, uključujući i svoju trudnu ženu, te dva sina, u NATO bombardiranju.

“Očekujemo da ćemo dobiti međunarodnu pomoć na suđenju. NATO je uništio našu zemlju”, rekao je El-Hamedi, sin Muammar Gaddafijevog bliskog generala.

Prema njegovim riječima, raketa je pogodila kuću u kojoj je živio sa svojom obitelji i svojim roditeljima, dva tjedna nakon intervjua između njegova oca Khweldija El-Hameda i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Ponuda za bijeg iz Libije

“U svibnju 2011. moj je otac telefonski razgovarao s uredom gospodina Sarkozyja. Ponuđeno mu je da pobjegne iz Libije. Rečeno mu je da je zrakoplov spreman da ga evakuira sa svojom obitelji iz Tunisa u Pariz.

Moj otac je odgovorio gospodinu Sarkozyju: “Nisam bio plaćenik, već sudionik revolucije (1969. godine koja je dovela na vlast Muammara Gaddafija). Obranio sam svoju zemlju od kolonizatora i neću biti izdajica. Prvo su bombardirali ured mog oca u Tripoliju i onda njegovu kuću”, kaže El-Hamedi.

Prema branitelju ljudskih prava, njegov otac je imao veliki utjecaj u libijskom društvu i “mogao je okupiti libijska plemena”.

Francuska i Katar zajedno

“Uvjeren sam da su operativci NATO-a koji su djelovali u Libiji razgovarali s Nicolasom Sarkozyjem i emirom Katara Hamad bin Khalifa Al Thani, čime je sudbina mog oca bila zapečaćena. Televizijski kanal Al Jazeera odigrao je veliku ulogu u kampanji koja je ciljala mog oca širenjem lažnih informacija i glasina”, rekao je El-Hamedi.

Unatoč ovoj kampanji, nitko iz El-Hamedijeve obitelji nije napustio zemlju pošto nikada nisu ni pomislili da bi koalicija predvođena NATO-om razmišljala o bombardiranju kuće u kojoj su se nalazile žene i djeca.

“Napadajući naš dom, koalicija zemlju približila kaosu”, rekao je El-Hamedi.

Afrička unija – prijetnja Francuskoj

Objasnio je sudjelovanje Francuske u vojnoj operaciji protiv Muammar Gaddafija gospodarskim interesima, te sljedećim riječima:

“Libija je stvorila Afričku uniju koja je prijetila francuskim interesima u Africi. Osim toga, gospodin Sarkozy je morao ukloniti dokaze da je njegovu predsjedničku kampanju u cijelosti financirala Libija. Francuska i Katar ujedinili su se protiv naše zemlje kako bi postigli svoje ciljeve “, rekao je voditelj NVO-a.

El-Hamedi je opisao libijsku operaciju kao nelegitimnu i suprotnu Povelji Ujedinjenih naroda, podsjećajući da je Francuska napala Libiju bez čekanja da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji akcijski plan i uspostavi istražno povjerenstvo za Libiju.

“Sve odluke su donesene na temelju laži”

“Političari su svoje odluke donosili na temelju laži i glasina koje je emitirala Al Jazeera”, rekao je El-Hamdei.

Khaled El-Khweldi El-Hamedi je podnio tužbu protiv NATO-a u srpnju 2011. u Belgiji. Prema njegovim riječima, prvo ročište je održano u rujnu 2012.

Sud je razmotrio zahtjev za ukidanje imuniteta NATO-a. Zahtjev je odbijen jer tužitelj nije europski državljanin i stoga ne može podnijeti tužbu u Belgiji. Žalba na odluku suda je podnesena u siječnju 2013. godine. U početku zakazano ročiste za 12. listopada 2017., odgođeno je za 30. studenog.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,