Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IMA LI PILOTA U AVIONU? Kanada promijenila nacionalnu himnu tako da bude rodno neutralna!

IMA LI PILOTA U AVIONU? Kanada promijenila nacionalnu himnu tako da bude rodno neutralna!

kanada-himna„O Kanada”, himna koja je nepromijenjena od 1980. godine, sada će postati prijateljska svim rodovima nakon što su Kanadski zastupnici velikom većinom glasali za zamjenu riječi “u svim tvojim sinovima” u “u svima nama”

Spolna rasprava uistinu je dosegla novu razinu dok je kanadski Senat usvojio u srijedu izmjene druge rečenice himne “u svim tvojim sinovima” sa “u svima nama”.

Prijedlog zakona je predstavio zastupnik parlamenta liberalne stranke Mauril Belanger, tvrdeći da će promjena teksta u engleskoj verziji pretvoriti himnu u „rodno neutralnu”.

Sada zakon mora dobiti pristanak kraljevske guvernerice – predstavnika britanskog monarha u Kanadi – kako bi zakon postao služben.

Trenutni tekst „O Kanade” postoji od 1908. godine, kada je pjesnik Robert Stanley Weir preveo francuske stihove. Od tada, stihovi su se dva puta mijenjali. U 1913, dio „daj nama naredbu” je promijenjen u „daj svim sinovima naredbu” u čast vojnicima koji su išli Europu boriti se u Prvom svjetskom ratu

To nije dobro sjelo nekim kanadskim zastupnicima koji su nastojali održati „sinove” u himni do danšanjeg dana i koji su branili himnu od promjene čak 12 puta od 1980. godine – sa uspjehom sve do sada, javlja CBS.

Tijekom nekoliko desetljeća, bilo je i drugih pokušaja da se nadopunjuje gotovo svaki redak kanadske kratke himne.

U ranim 1990-im, Gradsko vijeće grada Toronto predložio je da riječi „naš dom i zavičaj” trebaju biti promijenjene u „naš dom i njegovana zemlja”, tvrdeći da bi se neizvorni Kanađani mogli osjećati diskriminirani i stigmatizirani.

Spol sve više postaje pitanje politike, jer je trenutna liberalna vlada na čelu s premijerom Justin Trudeauom preuzela vlast.

Prošlog ljeta, kanadske imigracijske vlasti su najavile uvođenje treće rodne opcija u osobne dokumente u zemlji i imigracijskim dokumenatima.

Agencija “Imigracija, izbjeglice i građanstvo Kanade” (IRCC) će biti prva vladina agencija koja će uvesti privremene mjere koje će omogućiti da vlasnici putovnica imaju „X” spol. Ovo rješenje će biti pokrenuto sve dok IRCC ne počne izdavati nove osobne iskaznice i putne isprave sa novom oznakom.

U srpnju prošle godine u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji je izdan prva u povijesti „nepoznata” zdravstvena kartica sa spolnim identitetom osam mjeseci staroj bebi nakon što su se djetetovi roditelji izborili da će dijete imati neutralni rod.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,