Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Island uvodi zabranu obrezivanja dječaka – prekršitelje čeka 6-godišnja zatvorska kazna

Island uvodi zabranu obrezivanja dječaka – prekršitelje čeka 6-godišnja zatvorska kazna

island-obrezivanjeZastupnici na Islandu su predložili izmjene i dopune zakona kojima će zabraniti obrezivanje dječaka, koje je uobičajena praksa u židovskim i muslimanskim zajednicama

Ako se zakon izglasa, svatko tko provodi ovaj postupak može biti osuđen na šest godina zatvora.

Članovi najmanje pet političkih stranaka, uključujući napredne stranke, Piratske stranke i ljevičarske stranke Zelenih, traže izmjene i dopune postojećeg Kaznenog zakona.

Njihov prijedlog zakona kaže da je svatko kriv tko oštećuje zdravlje djeteta ili žene „uklanjanjajući spolne organe, u cijelosti ili djelomično, te će biti osuđen na šest godina.”

Nacrt jasno odbacuje ideju da zakon treba poštivati obrezivanje na vjerskoj osnovi. „Iako je svakako pravo roditelja da svojoj djeci daju smjernice kada je riječ o religiji, takvo pravo obrezivanja nikada ne može biti veće od prava djeteta”, navodi zakon.

„Obrezivanje uključuje stalne intervencije na tijelu djeteta koje mogu uzrokovati jake bolove, i takva operacija uključuje rizik od infekcija i drugih problema” – navodi zakonska mjera.

Djeca se sama mogu odlučiti na postupak, nakon što navrše dob pristanka „i kada shvate zašto su uključeni u takvu radnju” piše zakon. Starost suglasnosti na Islandu je 15 godina.

Sakaćenje ženskih genitalija, također poznato kao obrezivanje žena je bilo nezakonito na Islandu do 2005. godine, međutim, nije bilo zakona koji su se odnosili na obrezivanju.

Stopa obrezivanja u zemlji je niska, prema medijima na Islandu, ističući da je to vjerojatno zbog vrlo male muslimanske i židovske zajednice u zemlji.

Pitanje obrezivanja je potaknulo burne rasprave u nordijskim zemljama u posljednjih nekoliko godina. U 2016. je Danski liječnički zbor izdao pozive na zabranu dječjeg obrezivanja, govoreći da ta mjera mora biti „informiran osobni izbor,” i zato ju treba odgoditi sve do odrasle dobi.

U svibnju 2017. godine je stranka Norveški Napredak (FRP), treća najveća stranka u zemlji, poznata po svojoj anti-imigracijskoj politici, je podržala zakon koji zabranjuje ritualno obrezivanje dječaka u dobi ispod 16 godina starosti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,