Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAJGLUPLJE ‘CURENJE’ U POVIJESTI: Tajni dokumenti australske vlade i državnih tajnih službi završili u ‘Second Hand’ trgovini

NAJGLUPLJE ‘CURENJE’ U POVIJESTI: Tajni dokumenti australske vlade i državnih tajnih službi završili u ‘Second Hand’ trgovini

dokumenti-shopU Australiji je pokrenuta istraga koja bi trebala otkriti kako su povjerljivi dokumenti tajne službe završili u „second hand“ trgovini, prenosi BBC

Najprije je australijska TV mreža ABC počela objavljivati seriju tajnih dokimenata, navodeći da su izvori dokumenti iz kabineta sadašnje, ali i prošlih vlada. Zatim je objavljeno i da su svi povjerljivi podaci u stvari nađeni u jednoj „second hand“ trgovini u Canberri.

Čim se saznalo za to, vlasti su naredile hitnu istragu.

Iz ABC-a kažu da je ovo najaveće “curenje” obavještajnoj sustava australske vlade i dodaju da je u pronađenom „paketu“ na stotine dokumenata, od kojih je većina klasificirana kao „službena tajna“.

Gdje su pronađeni dokumenti? ABC je objavio da su poverljivi dokumenti pronađeni u trgovini u kojoj se, po jeftinoj cijeni, prodaje rabljeni namještaj iz kancelarija australske vlade. Taj namještaj, kako kažu, postaje još jeftiniji ako je pretežak, ili ako je, na primer, na prodaju ormar za kojeg u trgovini ne postoji ključ.

Iz ABC-a nisu htjeli otkriti o kojoj se trgovini radi niti tko im je donio fascikle sa dokumentima, očigledno nakon što je provalio u jeftino kupljen ormarić.

BBC navodi da, prema australskom zakonu, vlada i tajne službe čuvaju sve povjerljive dokumente zapečaćene 20 godina, nakon čega imaju pravo da s njih skinu oznaku tajnosti.

Dokumenti koji su završili u ladici u „second hand“ trgovini „mlađi su“ od 20 godina, odnosno radi se o dokumentima, podacima, izveštajima iz posljednjih deset godina.
 


 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,