Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ZEMLJE BRICS-A IZBACUJU ROTHSCHILDOVE BANKE: Uspostavljaju novi ‘zlatni standard’ i novi jedinstveni sustav trgovine zlatom

ZEMLJE BRICS-A IZBACUJU ROTHSCHILDOVE BANKE: Uspostavljaju novi ‘zlatni standard’ i novi jedinstveni sustav trgovine zlatom

brics-zlatoBrazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika (BRICS) razmatraju mogućnost osnivanja zasebnog trgovinskog sustava za zlato, prema zamjeniku predsjednika ruske središnje banke Sergej Shvetsovu

Do 2004. godine, temelj trgovine zlatom se vezao na premisama banke N.M. Rothschild and Sons Ltd.

„Tradicionalni (trgovinski) sustav sa sjedištem u Londonu, i dijelom u švicarskim gradovima postaje sve manje relevantni dolaskom novih trgovačkih središta u nastajanju, prije svega u Indiji, Kini i Južnoj Africi”, rekao je, dodajući: „mi smo raspravljali o mogućnostima uspostave jedinstvenog (sustava) trgovine zlatom i unutar BRICS-a i na razini bilateralnih veza.”

Zemlje BRICS-a imaju velike ekonomije sa značajnim rezervama zlata i impresivnim volumenom proizvodnje i potrošnje plemenitih metala, rekao je dužnosnik.

Prema njegovim riječima, novi sustav može poslužiti kao temelj za daljnje stvaranje novih mjerila.

Banka Rusije je već potpisala memorandum o razvoju bilateralne zlatne trgovine s Kinom. Regulator planira formirati jedinstveni sustav prometa s NR Kinom 2018. godine.

„Pretpostavljamo da treba uspostaviti trgovinske veze na području trgovine zlatom. Stvar je u tome da bi kupci zlata trebali odlučiti gdje će ga kupovati„ – rekao je Shvetsov, dodajući kako će trgovinske veze omogućiti sudionicima na tržištu da vrše trgovinu na medunarodnim burzama preko centralne druge ugovorne strane.

Prošle godine su Banka Rusije i Narodna banka Kine objavila planove za stvaranje platforme koja će ujediniti trgovinu zlatom od strane dviju zemalja koje su najveći svjetski kupci zlata.

Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, Rusija je trenutno najveći službeni kupac zlata i treći najveci proizvodač zlata u svijetu, i uz središnju banku koja otkupljuje zlato od domaćih rudara preko poslovnih banaka.

Rusija je više nego udvostrućila tempo kupnje zlata proteklog desetljeća, dodajući više od 1.250 tona svojim rezervama zlata.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,