Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » POVIJESNI POTEZ: Meksiko zabranio kontraverznu Monsantovu GMO soju

POVIJESNI POTEZ: Meksiko zabranio kontraverznu Monsantovu GMO soju

monsanto-meksikoAmerička agrokemijska tvrtka Monsanto je izjavila da je Ministarstvo poljoprivrede (SENASICA) ukinulo njezinu dozvolu koja komercijalizira genetski modificiranu soju u sedam meksičkih pokrajni

Tvrtka je kritizirala odluku kao neopravdanu.

Prema kompaniji Monsanto, dozvola je povučena zbog neodrživih pravnih i tehničkih razloga.

Ona je upozorila da će poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitila svoja prava i prava onih poljoprivrednika koji koriste tehnologiju Monsanta.

Meksički list “Reforma” je naveo da dokument SENASICA-e kaže da je Monsantova dozvola poništena zbog otkrivanja transgenične Monsanto soje u područjima gdje za to nije imala dozvolu.

Monsanto je odbacio te optužbe, tvrdeći da vlasti nisu analizirale koliko je zasijano i koja soja, na kojoj se temelji njihova odluka.

Opoziv se odnosi na meksičke pokrajne Tamaulipas, San Luis Potosi, Veracruz, Chiapas, Campeche, Yucatan i Quintana Roo. To slijedi pravnu suspenziju dozvole iz 2016. godine.

Kao najveći proizvođač genetski modificiranog (GMO) sjemena Monsanto je dugo želio uzgajati kukuruz u rodnom mjestu kukuruza – u Meksiku.

Prije nekoliko godina, tvrtka je podnijela dva zahtjeva za komercijalnom sadnjom GMO kukuruza u Meksiku. I tražila 700.000 hektara (1,7 milijuna jutara) u sjeverozapadnoj državi Sinaloa, u najvećem području za proizvodnju kukuruza u zemlji.

U siječnju je meksički sud potvrdio presudu iz 2013. godine da se privremeno zaustavi čak i pilot projekt sadnje GMO kukuruza snoseći pravne posljedice zbog negativnih učinaka na okoliš.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,