Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RAZBIJENA ‘TVORNICA BOTOVA’: Otkriveno koliko košta 250.000 pratitelja na društvenim mrežama

RAZBIJENA ‘TVORNICA BOTOVA’: Otkriveno koliko košta 250.000 pratitelja na društvenim mrežama

face-ericGlavni tužitelj u New Yorku Eric Schneiderman izjavio je da ta savezna američka država pokreće istragu o firmi koja je navodno prodala milione lažnih pratitelja („botova“) korisnicima društvenih mreža

„Lažno predstavljanje i obmanjivanje je nezakonito po zakonu u New Yorku“, poručio je Schneiderman.

Kako BBC prenosi, kompanija „Devumi“ optužena je za krađu identiteta stvarnih osoba, što ona poriče, prema pisanju „New York Timesa“.

Taj list je objavio opsežni izveštaj o firmi „Devumi“ u subotu, u kome se, između ostalog, nalaze intervjui sa osobama koje su navele da su detalji sa njihovih naloga, kao i slike profila, kopirani kako bi bili kreirani realistični „botovi“.

New Yorkški list je, navodi BBC, povezao „tvornicu pratitelja“ sa velikim brojem naloga poznatih odoba.

Kako je navedeno, oni koji su željeli povećati broj svojih pratitelja na društvenim mrežama, među kojima su glumci, preduzetnici i politički komentatori, mogli su platiti za te „botove“.

Veliki broj pratitelja na društvenim mrežama pojačava utjecaj, što se može odrazti na javno mnjenje ili donijeti povlastice vlasnicima profila, kao što su poslovne ponude ili sporazumi o sponzorstvu.

Schneiderman je rekao da je zabrinut jer te „skrivene operacije podrivaju demokraciju“.

Na svom sajtu, „Devumi“ nudi klijentima šansu da naruče do 250.000 pratitelja na Tviteru, početna cijena je 12 dolara, a mogu kupiti i lajkove i retwitove.

Kompanija također prodaje prattelje i na drugim platformama, među kojima su „Pinterest“, „Linkdin“, „Soundcloud“ i „Youtube“.

Na sajtu te firme se navodi da je „Devumi“ pomogao više od 200.000 poduzetnika, muzičara, youtubera i drugih da budu još istaknutiji i ostvare veći utjecaj na svoju publiku“.

Firma je registrirana na adresu u New Yorku, mada „New York Times“ navodi da je prava adresa firme na Floridi, kao i da zapošljava radnike na Filipinima.

Prema pisanju ovog lista, „Devumi“ ima najmanje 3,5 miliona automatskih profila, od kojih su mnogi iznova prodavani.

Kako je navedeno, najmanje 55.000 profila „koristi imena, profilne fotografije, adrese i druge osobne detalje pravih korisnika Twittera, među kojima su i maloljetnici“.

„New York Times“ je također otkrio da veliki broj vrlo poznatih profila na Twitteru ima pratitelje iz „Devumi tvornice“.

Kompanija „Twitter“ je također prokomentarala otvaranje ove istrage, navodeći da radi na tome da spriječi aktivnost kompanije „Devumi“ i njoj sličnih.

„Taktike koje je ’Devumi‘ koristila na našoj i na drugim platformama, opisane u članaku u New York Timesu, narušavaju našu politiku i neprihvatljive su. Radimo na tome da sprječimo njih i sve kompanije poput njih“, navodi se na službenoj stranici „Twittera“.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,