Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PALA JE ODLUKA, NE ZATVARA SE! Trump ima nove planove za zatvor Guantanamo – radit će punom parom!

PALA JE ODLUKA, NE ZATVARA SE! Trump ima nove planove za zatvor Guantanamo – radit će punom parom!

trump-guantanamoPredsjednik SAD-a Donald Trump traži da se preispita metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam i treba li SAD ponovno otvoriti “tajne zatvore” CIA-e izvan zemlje, pokazuje narct nalog iz Bijele kuće

Iako se u dokumentu eksplicitno odbacuje “mučenje”, reagirao je utjecajni republikanski senator John McCain koji je rekao da SAD ne treba ponovno uvoditi mučenje.

U nacrtu naloga, u koji je imala uvid agencija Associated press, navodi se da će SAD nastaviti koristiti zatvor u zaljev Guantanamo na Kubi.

U dokumentu se višim sigurnosnim dužnosnicima nalaže da preporuče predsjedniku da obnovi programe ispitivanja stranih terorista izvan SAD-a i da se za taj program trebaju koristiti postrojenja pod kontrolom Centralne obavještajne agencije (CIA).

McCain, koji je na čelu senatskog Odbora za oružane službe, tražio je od Trumpa da ne koristi predsjednički nalog za dozvoljavanje pojačanih metoda ispitivanja.

On je rekao da predsjednik može potpiše kakav hoće nalog, ali i dodao “zakon je zakon”.

“Ne vraćajmo mučenje u SAD”, naveo je McCain u priopćenju.

Američki predsjednik Donald Trump održao je u Kongresu u noći s utorka na srijedu po hrvatskom vremenu svoj prvi govor o stanju nacije koji je trajao oko sat vremena i 20 minuta, a tijekom kojega se osvrnuo na niz aktualnih tema pritom uglavnom čitajući s blesimetra, poštujući tako upute svojih najbližih suradnika da ni ne pomišlja na improvizaciju.

No, i bez improviziranja, neke njegove rečenice izazvale su u samoj dvorani negodovanje njegovih političkih protivnika, a zasigurno će se o njima tijekom sljedećih dana i tjedana detaljno raspravljati.

Objavio je i da je potpisao naredbu prema kojoj će zatvor u Guantanamu ostati otvoren, čime je de facto poništio naredbu svog prethodnika Baracka Obame.
 
(hr.n1info.com, jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,