Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BRITANSKI TELEGRAPH: ‘Izgubljeno evanđelje’ tvrdi da je Isus Krist bio oženjen i imao dvoje djece

BRITANSKI TELEGRAPH: ‘Izgubljeno evanđelje’ tvrdi da je Isus Krist bio oženjen i imao dvoje djece

isus-magdalenaIsus Krist je oženio Mariju Magdalenu, i bio je otac dvoje djece pod nazivom Efrajim i Manaše (Ephraim i Manasseh), prema drevnom rukopisu “iskopanom” u Britanskoj državnoj knjižnici u Londonu

Takozvano „Izgubljeno Evanđelje”, koje je prevedeno na engleski jezik sa izvornog aramejskog, navodno otkriva zapanjujuće nove informacije, u skladu sa Sunday Timesom.

Profesor Barrie Wilson i pisac Simcha Jacobovic mjesecima su prevodili aramejski tekst na engleski, i oni su bili zapanjeni kada su pročitali da je Isus imao djecu.

Ono čega se Vatikan već dugo bojao, sada je došlo na svjetlost dana i postalo istina.

Sada postoji pisani dokaz da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom, i da su imali dvoje djece, piše britanski Telegraph.

Marija Magdalena se već pojavljivala u postojećim evanđeljima te je bila prisuta u mnogim važnim trenucima u Isusovu životu. Simcha Jacobovici, koautor knjige “The Lost Gospel” (Izgubljeno Evanđelje), rekao je da je daleko od toga da je ona bila prostitutka, Marija Magdalena je zapravo bila žena „uzor”, koja je bio cijenjena kao boginja.

No, više od toga, na temelju novih dokaza, sada znamo kako je izgledao izvorni pokret Isusa Krista i koju je ulogu igrala seksualnost u njemu. Rukopis otkriva politiku iza raspeća, kao i događaje i ljude koji su sudjelovali u njemu.

Skupljajući prašinu već stoljećima u zaboravljenom uglu kavernozne Britanske državne knjižnice, rukopis baca svjetlo na „nestale godine” Isusova života.

Britanski Independent piše da znanstvenici vjeruju da je Isus rođen oko 5 godina prije Krista, i da je bio razapet oko 30 godina nakon krista. No, postoji veliki jaz u njegovoj biografiji.

Mi ne znamo apsolutno ništa o Isusu iz vremena kada je bio osam dana star (i njegovo obrezivanje, prema židovskom zakonu), pa sve dok nije bio u ranim tridesetima. Postoji jedna iznimka. Prema Evanđelju po Luki (2:41-2:51), kada je imao dvanaest godina, Isus je putovao sa svojim roditeljima u Jeruzalem na proslavu Pashe.

To je to. To je sve što znamo. Inače imamo trideset godina apsolutne tišine.

Nije li to nevjerojatno? On je vjerojatno najutjecajniji pojedinac u ljudskoj povijesti, a mi ne znamo ništa o njemu sve dok nije počelo njegovo propovijedanje evanđelja (tj. njegovog javnog aktivnog sudjelovanja), najviše tri godine prije raspeća.

No, činjenica je da mi jednostavno nemamo informacije o Isusovim ranim godinama, njegovom odgoju, prijateljima, školovanju ili njegovoj interakciji s članovima obitelji. Mi nemamo znanje o Isusu kao mladoj osobi.

Kako je došao u posjed spisima hebrejske Biblije? Da li je sinagoga u Nazaretu, vrlo mali zaselak u to vrijeme, imao svitke Zakona i proroka? Tko su bili njegovi vjerski učitelji?

Koliko dobro upućen je bio u hebrejski jezik, osim aramejskog za kojeg znamo da je govorio? Je li govorio grčki, lingua franca rimskog svijeta?

Isus se pojavljuje na povijesnoj pozornici iznenada u kasnim 20-tim. godinama. U tom trenutku, već zreli Isus najavljuje „Kraljevstvo Božje” tj. dolazak kvalitativne transformacije u ljudskoj povijesti, koja je prorokovana u hebrejskoj Bibliji, prema kojoj će pravda vladati na Zemlji i obožavanje jedinoga pravoga Boga će biti univerzalnp.

No, ono što se dogodilo sa Isusom prije ove njegove iznenadne pojave?

Prema dokumentu koji je otkriven, negdje u tom periodu je postao angažiran, oženio se, imao seksualne odnose, i napravio je djecu.

Prije nego što bilo tko pokuša ovo teološki objasniti, imajte na umu da se ovdje ne napada nečija teologija. Teologija mora pratiti povijesne činjenice, a ne obrnuto.

Nitko ne tvrdi da je nađeni dokument povijesna činjenica. Do sada se u povijesti navodilo samo da kršćanska Biblija ne govori nam ništa o Isusovim ranim godinama, i je otkriven tekst koji tvrdi da je bio u braku i otac djece.

Na čisto povijesnoj razini, to nas stvarno ne treba iznenaditi.

Brak i djeca su se očekivali od Židova u to vrijeme, onda i sada. Ako on nije bio u braku, izazvao bi konsternaciju u svoju obitelj, i mogući skandal u zajednici, a Novi zavjet bi sigurno komentirao o tome.

Ali sada imamo dokument koji tvrdi da je on doista bio oženjen i otac djece. Ne samo to, dokument pokazuje da je za neke od njegovih izvornih sljedbenika, Isusov brak bio najvažniji aspekt njihove teologije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,