Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » John Podesta: ‘Moramo pod hitno smanjiti svjetsku populaciju’

John Podesta: ‘Moramo pod hitno smanjiti svjetsku populaciju’

john-liceBivši voditelj izborne kampanje Hillary, John Podesta, je iznio planove za provedbu kontroverznog programa eugenike kako bi se smanjila populacija na planetu

Pišući za Washington Post, Podesta tvrdi da smanjenje svjetske populacije nije samo poželjno, već apsolutno neophodno kako bi se „smanjila emisija ugljičnog dioksida do 2050. godine”.

Kada govorimo o klimatskim promjenama širom svijeta, rijetko razmišljamo o tome kroz smisao prava žena. Ali ako ekološki aktivisti zaista žele smanjiti emisiju štetnih plinova, podići životni standard i izgraditi održivu budućnost, ne mogu zanemariti važnost reproduktivnih prava i zdravlja, piše WP.

Koaliciju između pokreta za zaštitu okoliša i pokreta za ženska prava ne samo da će iz temelja unaprijediti prava žena, već će učiniti dobre stvari za planet, koji se nosi sa posljedicama opterećenja okoliša zbog rasta stanovništva.

Trebalo je 200.000 godina da ljudska populacija naraste do 2 milijarde u 1940. godini, ali samo 75 godina kasnije to se gotovo utrostručilo na 7,6 milijarde ljudi.

Svijet dobiva novih 83 milijuna stanovnika godišnje. To je otprilike ekvivalent kao da dobije jednu Njemačku svake godine, i drugu Kinu svakih 16 godina.

Stručnjaci procjenjuju da će projekcije rasta stanovništva postati najgori mogući scenarij u kojem će svjetska populacija narasti za još 70 posto i dosegnuti broj od 13 milijardi ljudi do kraja stoljeća.

Ali ako ćemo i dalje ulagati u razumne međunarodne programe planiranja obitelji i prihvatiti izazov zadovoljavanja potreba žena i obitelji, mogli bi potencijalno stabilizirati populaciju na ispod 10 milijardi.

Davanje ženama diljem svijeta pristup reproduktivnim pravima i zdravlju je moralni imperativ. Previše žena na previše mjesta, uključujući i Sjedinjene Države, još uvijek ima neispunjene zahtjevae za pristup obiteljskom planiranju.

Procjene su pokazale da više od 200 milijuna žena želi spriječiti ili odgoditi trudnoću, ali ne koriste učinkovitu kontracepciju. Pristup reproduktivnom zdravlju može osigurati da žene imaju veću autonomiju nad svojim životima i tijelima te u konačnici pomoći pomaknuti svijet prema većoj spolnoj ravnopravnosti.

Nedavno istraživanje je ojačalo razumijevanje prednosti pomaganja planiranja obitelji i broja djece. Znanstvenici sa Sveučilišta Brown su pokazali da bi usporavanje rasta populacije može poboljšati gospodarske rezultate i istovremeno smanjiti emisiju plinova.

U Nigeriji su istraživači otkrili da bi postizanje niske plodnosti do 2050. moglo povećati prihod po glavi stanovnika za čak 10 posto. Druge studije su procijenile da bi zadovoljenje potražnje za planiranjem obitelji diljem svijeta moglo potencijalno smanjiti emisije ugljičnog dioksida do 2050. za 16 do 29 posto – ekvivalent jednak završetku deforestacije Zemlje.

U stvari, planiranje obitelji kao jedno od 10 materijalnih rješenja za klimatske promjene, navodi se u nedavnoj analizi recenziranih istraživanja. Osim što je isplativo zbog smanjenja emisije plinova, popratne koristi za žene i obitelji diljem svijeta su ogromne.

Zato se 193 zemlje u Ujedinjenim narodima zalažu za univerzalni pristup seksualnom i reproduktivnom zdravstvu kao dio održivih razvojnih ciljeva 2015. godine.

Doista, planiranje obitelji, jednakost spolova i zdravlje majki reflektiraju američko vodstvo i vrijednosti, koje su pomogle stvoriti globalni konsenzus glede dugogodišnjeg razvoja suradnje.

A ipak, jedan od prvih odredbi predsjednika Trumpa u uredu je bila blokirati savezno financiranje globalne zdravstvene organizacije koja pruža, savjetuje ili zagovara pravne usluge pobačaja, uključujući i one koji pružaju usluge planiranja obitelji, liječenje HIV-a i cijepljenje.

Osim što bi usluge planiranja obitelji i reproduktivnog zdravlja moglo postati univerzalno dostupno, potrebno je osigurati da svako dijete dobije osnovnu i srednju školu, te da iskorjenimo pošasti dječjeg braka.

Novi podaci iz Ujedinjenih naroda navode da ukoliko djevojke u zemljama u razvoju imaju srednješkolsko obrazovanje, stopa fertiliteta se smanjuje čak 42 posto.

Sve je to moguće uz pomoć suradnje između širokog javnog i privatnog sektora ako zaklade, vlade, nevladine organizacije i bezbroj zajednice mogu stvoriti partnerstva za unapređenje tih ciljeva i omogućiti usluge koje su potrebne da se ostvare.

Američki ekolozi i zagovornici prava žena imaju svaki razlog da se osjećaju kao da su pod opsadom Trumpove uprave. No, sve je više razloga za pronađemo zajednički uzrok u borbi za zdravlje žena i zdrav planet.

Napredak je moguć kada grupe koje su dugo bile usmjerene na pojedinačne probleme udruže snage za izgradnju pravednije, održive ekonomije i društva.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,