Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » CRVENI VOĐA: Staljinov kip podignut u Berlinu … da bi se prisjetili prošlost

CRVENI VOĐA: Staljinov kip podignut u Berlinu … da bi se prisjetili prošlost

staljin-berlinNijemci su odlučili vratiti vrijeme unazad, i ponovo postaviti divovski kip sovjetskog lidera Staljina u jednoj ulici u Berlinu koja je nekada nosila njegovo ime

Staljinov „povratak”, se međutim pokazao da je kratkog vijeka.

Stanovnici Berlina su se prisjetili prošlosti u trenutku kada su naišli na ogroman kip Staljina u jednoj od ulica bivšeg Istočnog Berlina, gdje je sličan spomenik stajao godinama nakon Drugog svjetskog rata.

4,5 metara visoka statua, težine 2,3 tona, je postavljena u aveniji Karl Marx, koja je nekada nosila Staljinovo ime između 1949. i 1961. godine.

Oni koji stoje iza ovog iznenađenje su otišli čak sve do Mongolije da bi nabavili ovaj spomenik. On pripada istoj seriji spemnika kao spomenik koji je jednom stajao na ulici u Istočnom Berlinu – tadašnjem glavnom gradu Istočne Njemačke.

Povijesna artefakt, međutim, nije ostao dugo na tom mjestu te je ubrzo uklonjen. Spmenik je bio dio foto izložbe i promocije za novu izložbu koja je ovaj tjedan otvorena u njemačkom glavnom gradu.

Pod nazivom „Crveni Bog: Staljin i Nijemci”, izložbu je organizirao muzej i memorijalna udruga žrtava političke represije. Ona je otvorena u bivšem zloglasnom zatvoru istočnonjemačkog komunističkog Ministarstva državne sigurnosti, Stasi.

Izložba pokazuje kako su dužnosnici Demokratske Republike Njemačke (DDR) primili i podržavali kult Staljina, što je nadživjelo i samog sovjetskog vođu koji je postao još popularniji nakon svoje smrti.
 

 
Jedan njemački grad je dobio ime po Staljinu i njegovi spomenici su nakon toga podignuti po cijeloj zemlji na „dobrovoljnoj bazi”, piše njemački Tagesspiegel.

U DDR-u, Staljin je opisan kao „najveći genij našeg doba”, kaže opis izložbe u muzeju njemačkog glavnog grada.

Instalacija izložbe ima „brojne rijetke predmete, uključujući filmove i fotografije” koje pokazuju razmjere kulta Staljina u Istočnoj Njemačkoj. Također pokazuje fotografije Nijemaca koji su uhićeni i poslani u SSSR za vrijeme Staljinove vladavine. (RT)

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,