Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » EKSKLUZIVNO: Mainstream znanstvenici otkrili da je unutarnja toplinu iz Zemlje uzrok pucanja i topljenja ledenjaka na Grenlandu

EKSKLUZIVNO: Mainstream znanstvenici otkrili da je unutarnja toplinu iz Zemlje uzrok pucanja i topljenja ledenjaka na Grenlandu

grenlans-ledenjakLedene ploče na Grenlandu se tope, ali ispada da krivac nije globalno zatopljenje, kao što bi neki željeli vjerujemo

Umjesto toga, znanstvenici su sada otkrili dokaz da skriveni izvor topline duboko unutar planeta stoji iza ovog topljenja koje gura glečere u ocean.

Istraživači sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj su koristili desetljeće dugo istraživanje fjorda Young Sound na Grenlandu da bi došli svojih zaključaka. Tijekom istraživanja, mjerene su razine saliniteta i temperature u fjordu, i postupno zagrijavanje vode na dubini od između 200 do 300 metara.

Otkrili su da značajna količina ove topline dolazi iz unutrašnjosti Zemlje. Prema njihovim procjenama, 100 megavata energije se transferira iz unutrašnjosti Zemlje prema fjordu, i vjeruje se da se slični iznosi topline prenose na donje površine okolnih ledenjaka.

To je otprilike ekvivalent vjetroturbine od 2 megavata koja šalje električnu energiju gigantskom grijaču na dnu fjorda tijekom cijele godine. Njihovi rezultati su objavljeni u časopisu Scientific Reports.

Toplina iz unutrašnjosti našeg planeta bitno zagrijava duboko more gdje se nalaze fjordovi, nakon čega se ledenjaci tope. Toplina, koji je poznata kao tok geotermalne topline, može se naći širom naše planete, piše NaturalNews.

Budući da protoci topline nisu ravnomjerno raspoređeni, njih se može vrlo teško mjeriti. Ova studija je jedinstvena u načinu na koji se određuje toplinski tok iz desetljeća dugog zagrijavanja vodene mase koja gotovo stagnira.

Osim toga, znanstvenici kažu da zatopljenje i topljenje ispod ledenjaka koje uzrokuju toplinski tokovi izazivaju bitno „podmazivanje površine između leda i tla rezultirajući znatno bržim pomicanjem leda.”

Pozivajući se podatke ledenog pokrova Grenlanda, istraživači su napisali u sažetku: „Kompilacija podataka toplinskog toka s Grenlanda pokazuju postojanje geotermalnih izvora topline ispod ledenjaka na Grenlandu i mogu objasniti velike brzine leda na glacijalnim područjima, poput onih na sjeveroistoku Grenlanda. ”

Temperature u središtu našeg planeta su oko 6.000 stupnjeva Celzija. Površina sunca ima slične temperature, a ova vrsta topline se može vidjeti kada vulkani eruptiraju ili u vrućim izvorima.

Ledeni pokrov na Grenlandu je glavni igrač u budućim klimatskim trendovima

Prema časopisu Science Daily ledeni pokrov na Grenlandu ogromna količina leda koja pokriva četiri petine površine Grenlanda. Ona iznosi oko 2.400 kilometara od sjevera prema jugu, i na najširem mjestu oko 1.100 kilometara.

Izgrađena je od slojeva komprimiranog snijega koji su taloženi tijekom više od 100.000 godina, te oni služe kao koristan klimatski zapis iz prošlosti. To je drugo najveće ledeno tijelo u svijetu iza antarktičkog ledenog pokrova.

Njegova rekordna razina topljenja se očekuje da će doprinijeti rastu razine mora i mogla bi potencijalno promijeniti obrasce u kretanju oceana u budućnosti.

Globalnog zatopljenja odavno je ukazalo da je ovo topljenje uzrokovano ljudskom djelatnošću, ali ova studija pokazuje sasvim jasno da je priroda sama odgovorna za topljenje ledenog pokrova na Grenlandu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , ,