Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRAVA ISTINA HUŠKANJA PROTIV RUSIJE: Iza spirale razuzdane rusofobične kampanje kriju se milijarde funti

PRAVA ISTINA HUŠKANJA PROTIV RUSIJE: Iza spirale razuzdane rusofobične kampanje kriju se milijarde funti

london-parlamentPredstavnik Ambasade Rusije u Velikoj Britaniji primjetio je, povodom izjava britanskog ministra obrane Gavin Williamson, da se pojačava agresivna retorika Londona protiv Rusije

„Sa zabrinutošću smo konstatirali porast agresivne retorike britanskih službenika protiv Rusije.

Posljednji primjer koji potvrđuje ovu opasnu tendenciju jesu izjave Gavin Williamsona.

Postavlja se pitanje kakav cilj imaju ovakve izjave i da li britanska strana razumije njihovu istinsku cijenu“, rekao je je predstavnik Ambasade Rusije.

Williamson je ranije u tekstu za „Daily Telegraph“ rekao da misli da „Moskva pravi plan o uništavanju najvažnije infrastrukture Ujedinjenog Kraljevstva“.

Ambasada je podsjetila da se u konceptualnom britanskom „Strateškom pregledu u području obrane i sigurnosti 2015“ tvrdi da je „Rusija postala agresivnija, autoritarnija i više nacionalistički nastrojena država koja se suprotstavlja Zapadu“.

Prema mišljenju ruskih diplomata, premijerka Velike Britanije Theresa May je u svom pozdravnom govoru 13. studenog prošle godine optužila Rusiju da pokušava posijati probleme na Zapadu, pokrenuvši samim tim „novu spiralu razuzdane rusofobične kampanje na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva“.

„Nakon toga, nizom antiruskih izjava izdvojili su se predstavnici Ministarstva obrane Velike Britanije“, rekao je predstavnik diplomatske misije.

Prema njegovim riječima, većina Britanaca želi popraviti odnose s Rusijom, a vojno-politički krugovi, naprotiv, raspoloženi su agresivno i „plaše vlastito stanovništvo radi dobijanja dodatnih milijardi funti iz državnog proračuna“.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,