Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zviždanje za ženama, glasni komentari i traženje telefonskog broja će se od sada kažnjavati u Francuskoj sa 350 eura

Zviždanje za ženama, glasni komentari i traženje telefonskog broja će se od sada kažnjavati u Francuskoj sa 350 eura

fuckanje-telefonMuškarci u Francuskoj bi mogli biti kažnjeni sa 350 eura ako slijede žene na ulici, zvižde za njima, i glasno komentiraju njihov izgled ili traže njihov broj telefona, navodi se u nacrtu prijedloga za borbu protiv „seksualnog prezira”

Novi prijedlog će biti predstavljen francuskoj vladi u narednim danima, javljaju lokalni mediji.

Prijedlog je došao od strane parlamentarne radne grupe francuskog državnog tajnika za jednakost, Marlene Schiappae.

Političari koji stoje iza prijedloga ukazuju na to da se ljudi koji „krše žensku slobodu kretanja u javnom prostoru” trebaju suočiti sa minimalnom kaznom od 90 eura ako plate na licu mjesta.

Ako se kazna odgodi, ona može porasti na 350 eura, navodi se u izvješću. Dokument će biti predstavljen ministrici pravosuđa Nicole Belloubet i ministru unutarnjih poslova Gerard Collombu.

Marlene Schiappa je u početku pozvala zakonodavstvo u listopadu 2017. godine, rekavši da ulično uznemiravanje treba biti kažnjivo djelo.

34-godišnja feministica usko surađuje sa francuskim predsjednikom Emmanuel Macronom, koji je jednom rekao da bi se uznemiravanje moglo usporediti sa „jednostavnijim postupkom verbalizacije”, tako da „postoji mogućnost neposrednog odgovora” kad se dogodi.

U izvješću na 25 stranica, koje tek treba postati javno, nejasno je što njegovi autori definiraju kao primjer „seksualnog prezira” prema ženama.

Francuske novine Ouest-France koje su došle u posjed izvješća, kaže da ako netko slijedi ženu, traži njezin broj telefona i zviždi za njom, može sve to biti kažnjivo, kao i glasna primjedba na ženski izgled.

„Sve to se događa prije nego krenu uvrede i seksualno zlostavljanje, koje je već kažnjivo prema Kaznenom zakonu”, kaže Erwan Balanant, jedan od autora izvješća. Balanant objašnjava kako su ove mjere nužne jer ne postoji policajac na svakom koraku koji bi zaustavio svakog tko uhodi žene.

Prema Visokom vijeću za ravnopravnost žena i muškaraca, 100 posto žena tvrdi da su bile maltretirane u javnom prijevozu barem jednom, a 82 posto žena je bilo mlađe od 17 godina.

Ako bude odobren, zakon će biti predstavljen na parlamentarnim raspravama u Narodnoj skupštini i Senatu kasnije ove godine. Prije primitka izvješća, Schiappa je naznačila da favorizira čak i snažnije mjere, govoreći za LCI vijesti da je 90 eura „premala kazna.”

Kritičari ove mjere također kažu da to neće ići toliko daleko i da takav potez može biti čisto simboličan. „Uhode ne čekaju policajaca nakon maltretiranja žene”, rekla je Anais Bourdet, utemeljiteljica Facebook grupe Pay Ta Shnek, koja navodi svjedočanstva maltretiranja žena.

Francuski mediji su međutim postavili pitanje kako će se „seksualni prezir” odvojiti od koketiranja.

Parlamentarna zastupnica Elise Fajgeles, druga autorica izvješća, je bila optužena za nedorečenosti te je odgovorila: „Zavođenje treba biti učinjeno u odnosu koji je jednak, a ne dominantan.”

Ranije u siječnju, vlast u Parizu je najavila novu mjeru u borbi protiv uznemiravanje u javnom prijevozu. Putnici na nekim linijama autobusima sada imaju priliku uskočiti u javni prijevoz noću, čak i kada vozilo nije u određenom stajališta.

Iako kampanja protiv seksualnog uznemiravanja i dalje okuplja ljude širom svijeta, brojne francuske slavne osobe su se okupile protiv pokreta #MeToo.

Catherine Deneuve, Brigitte Bardot i Laetitia Casta su među onima koji se ne smatraju feministicama, i kažu da koketiranje sa ženom nije uvredljivo.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,