Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Humanoidni robot Sofija se resetirao kada su ga pitali kako se može iskorijeniti korupcija u Ukrajini

Humanoidni robot Sofija se resetirao kada su ga pitali kako se može iskorijeniti korupcija u Ukrajini

sofija-robotHumanoidni robot Sofija je bila gost Svjetskog Ekonomskog Foruma u Davosu te je sudjelovala u sklopu zabavnog program

Navodno na pitanje kako se može riješiti problem endemske korupcije u Urajini – robot Sofija se smrzla.

Taj događa je opisala zastupnica Ukrajinskog parlamenta Alyona Shkrum na svojoj Facebook stranici.

Sofija je prvi robot napredne umjetne inteligencije na svijetu koji je dobio državljanstvo neke države, i to Saudijske Arabije. No, Sofija sad kaže da želi dijete, piše BBC.

Kad je Sofija dovedena do Ukrajinske Kuće u švicarskom Davosu, netko ju je pitao što se može učiniti u svezi problema korupcije u zemlji, nakon čega je “robot prestao biti aktivan i odgovarati na pitanje”, prema zastupnici parlamenta. Nažalost, izvješće ne uključuje video.

Robot u obliku žene je postao medijski miljenik u posljednjih nekoliko godina, te je imao turneje i „davao intervjue” u cijelom svijetu.

Na primjer, Saudijska Arabija je dala Sofiji državljanstvo kada je sudjelovala u predstavljanju futurističkog projekta grada Neom.

Dizajnirala ju je firma iz Hong Konga Hanson Robotics i Sofija sad kaže da bi svoju robotsku kćer nazvala po sebi. Njezin mozak funkcionira zahvaljujući jednostavnoj wi-fi vezi i povezana je s bogatim popisom vokabulara. Premda pokazuje neke doista impresivne sposobnosti, ona još uvijek nema savjest iako David Hanson tvrdi da i to mogu očekivati kroz koju godinu.

Dok Sofija koristi algoritme umjetne inteligencije za neke od svojih funkcija, to nije ni blizu umjetnoj inteligenciji koja se prikazuje u filmovima poput Terminatora i AI.

Na forumu u Davosu, robot je sudjelovao i na drugim događajima, uključujući i poslovni doručaj Sberbanke.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,