Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » HTIO JE EKONOMISKI UNIŠTITI PUTINA: Soros priznao poraz u borbi protiv Rusije

HTIO JE EKONOMISKI UNIŠTITI PUTINA: Soros priznao poraz u borbi protiv Rusije

soro-zastavaFinancijski magnat George Soros je da se prevario u svojoj prognozi: oligarh je predvidio da će Rusija 2017. bankrotirati. Međutim, to se nije dogodilo

Sada Soros predviđa kraj Europske unije.

„Europska unija je organizacija koja se nalazi na ivici raspada“, rekao je Soros u intervjuu za „Finantial Times“. Tajkun je istovremeno nazvao Rusiju preporođenom silom temeljenoj na nacionalizmu.

„Investitor“ i „financijator“ navodi i da ruski predsjednik Vladimir Putin stalno napada njegov fond.

Soros u intervjuu ističe da ga plaši jačanje Rusije na svjetskoj sceni. Američki oligarh razmatra činjenicu da se danas sve više u međunarodnim medijima govori o Rusiji, što Rusiji i daje šansu da konsolidira društvo na osnovu oživljavanja nacionalnog identiteta.

Novo viđenje Rusije, koju predstavlja financijator, slaže se sa američkim konceptom nacionalne sigurnosti, prema kojem su Rusija i Kina označene kao glavni rivali Sjedinjenih Američkih Država.

Prema novom dokumentu Bijele kuće, Moskva i Peking osporavaju hegemoniju Washingtona. Soros naglašava istu stvar, stavljajući naglasak na prijetnju koju obnovljena Rusija predstavlja za Europsku uniju.

Na taj način su Soros i američke vlasti ujedinjeni u činjenici da Rusija narušava svjetski poredak, poništavajući svoju „smrt“ i postepeno vraćajući svoj raniji status velike sile.

Soros se žali da je propušteno vrijeme za konačno rješavanje ruskog pitanja i da neće doći do kolapsa ruske ekonomije.

On nije sam u procjeni budućnosti Rusije. Ranije su analitičari „Goldman Sachsa“ neočekivano objavili optimističnu prognozu ekonomskog rasta zemlje, kao i da je on nadmašio suzdržane prognoze ruskih vlasti.
 


 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,