Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » KOMPANIJA MONSANO U ŠOKU: Njemačka će zabraniti herbicid glifosat kao uvjet za osnivanje njemačke Vlade

KOMPANIJA MONSANO U ŠOKU: Njemačka će zabraniti herbicid glifosat kao uvjet za osnivanje njemačke Vlade

glifosat-roundupU šokantnom priopćenju objavljenom u petak 12. siječnja, Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i Socijaldemokrati (SPD) su dogovorili plan velike koalicije, koja uključuje potpunu zabranu herbicida glifosata

Pojedinosti o predloženoj zabrani tek trebaju biti objavljeni.

Izvori u stranci njemačkih Socijaldemokrata (SPD) su obavijestili u četvrtak da je smanjenje korištenja glifosat herbicida u Njemačkoj jedna od ključnih točaka u pregovorima za formiranje nove njemačke vlade, međutim potpuna zabrana će sigurno uskoro nastupiti.

Deutsche Welle je potvrdio sporazum o zabrani glifosat herbicida: „Glifosat: Mali, ali značajan dobitak za SPD. Dvije strane su se složile da se zabrani korištenje kontroverznog pesticida, koji se smatra da je odgovoran za ubojstvo ogromne populacije kukaca u Europi u posljednjih nekoliko godina.

Dok je ministar poljoprivrede Christian Schmidt iz Kršćansko socijalne unije (CSU) bio protiv takve zabrane, ministrica okoliša iz SPD-a Barbara Hendricks želi da Njemačka glasuje u korist ove zabrane na europskom summitu.”

Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt je nedavno priznao da je radio sam na određivanju službenika za glasovanje u korist obnavljanja uporabe kontroverznog sredstva za uništavanje korova glifosata u Europi – bez savjetovanja kancelarke Angele Merkel.

Schmidtov potez u studenom je značio da se kvalificirana većina zemalja članica EU dogovorila da podrži prijedlog Europske komisije za obnovu odobrenja glifosata za narednih pet godina.

Međutim, od tada je politički rating Schmidta navelike pao, jer se on nadao da će pomesti pitanje glifosata pod tepih.

On je u stvari sada nehotice postavio glifosat kao jedan od glavnih pitanja na koje je usredotočeno formiranja nove njemačke vlade.

Najava moguće i potpune zabrane najupotrebljavanijeg svjetskog herbicida u Njemačkoj je globalno šokiralo proizvođače pesticida globalno i to može imati ozbiljan utjecaj na 66 milijarde dolara vrijedno spajanje kompanija Bayer-Monsanto, jer Monsanto ima značajnu dobit od prodaje Roundupa (herbicid temeljen na glifosatu) i GMO usjeva koji se oslanjaju na ovaj herbicid prilikom uzgaja.

Ministri okoliša i poljoprivrede Francuske, Belgije, Luksemburga, Slovenije, Malte i Grčke su 19. prosinca poslali pismo Europskoj komisiji u kojem pozivaju na novo istraživanje kancerogenog potencijala glifosata i da se identificiraju alternative ovom najviše korištenom herbicidu. (Natualblaze)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,