Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ISTRAŽIVANJE: Brza hrana potiče hiperaktivnost vašeg imunološkog sustava uzrokujući agresivne dugoročne upale koje promiču bolesti

ISTRAŽIVANJE: Brza hrana potiče hiperaktivnost vašeg imunološkog sustava uzrokujući agresivne dugoročne upale koje promiču bolesti

brza-hranaZapadna prehrana karakterizirana prekomjernim unosom slatkih pića i brze hrane, potiče imunološki mehanizam koji mogu negativno utjecati na tijelo u dužem periodu, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Cell

Studija je također pokazala da dugoročni učinci mogu potrajati unatoč promjeni prehrambenih navika.

Tim stručnjaka pod vodstvom istraživača na Sveučilištu u Bonnu u Njemačkoj ispitao je učinke zapadne prehrane na miševima u sklopu istraživanja.

Istraživački tim je proučavao tri skupine miševa, od kojih je jedna služila kao kontrolna skupina za standardnu prehranu, dok je druga grupa bila hranjena zapadnjačkom hranom. Treća skupina je hranjena zapadnjačkom hranom i onda se naknadno prebacila na standardnu​prehranu.

Znanstvenici su primijetili da su miševi hranjeni sa zapadnom hranom razvili upale, kao što se i očekivalo.

Stručnjaci su otkrili da nezdrava zapadna prehrana aktivira unutar-stanični senzor NLRP3 koji onda potiče rad imunološkog sustava kod životinja na takav način kao da se radi o bakterijskoj infekciji.

Isto tako, podaci iz stanica koštane srži i analize mikrofaga slezene su pokazali da je upalni proces ostao aktivan u skupini miševa koji su prešli sa nezdrave zapadne prehrane na standardnu zdravu prehranu. Nalazi pokazuju da su stanice koštane srži memorirale negtivne posljedice nezdrave prehrane u tijelu, naveo je istraživački tim.

Nezdrava prehrana je dovela do neočekivanog povećanja broja određenih imunoloških stanica u krvi miševa, posebno granulocita i monocita. To je bio znak za uključivanje imunoloških stanica progenitora u koštanoj srži„ – rekla je istraživačica Anette Krist za Science Daily online.

Prema istraživačima, stanični senzor za upale NLRP3 se također aktivirao da bi ublažio pojavu inducirane sistemske upale i programiranje mijeloičnog prekursora. To omogućava da se tijelo bori protiv patologije uzrokovane hranom, rekli su istraživači.

„Tek je nedavno otkriveno da urođeni imunološki sustav ima memoriju. Nakon infekcije, tjelesni obrambeni sustav ostaje hiperaktivan, u stanju pripravnosti, tako da može brže reagirati na novi napad. Naš tim istraživača je otkrio da zapadna prehrana ima sličan učinak, te prema tome, ovi rezultati imaju veliku važnost za društvo i potencijalne terapijske implikacije„ – objasnila je istraživačica dr Eicke Latz za Newswire.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,