Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MEDIJI ŠUTE: Pakistan prekinuo sve ‘vojne i obavještajne veze’ sa SAD-om nakon Trumpovog rezanja financijske pomoći

MEDIJI ŠUTE: Pakistan prekinuo sve ‘vojne i obavještajne veze’ sa SAD-om nakon Trumpovog rezanja financijske pomoći

pakistan-vojskaIslamabad je obustavio vojne odnose i razmjenu obavještajnih podataka sa SAD-om, rekao je pakistanski ministar obrane, nakon optužbi i rezanja financijske potpore od strane predsjednika Donald Trumpa

Govoreći na javnom događaj organiziranom od strane Instituta za strateške studije u Islamabadu (ISSI) u utorak, ministar obrane Khurram Dastgir Kan je rekao da „postoji široka lepeza obavještajne suradnje i obrambene suradnje koju smo suspendirli”, u skladu sa listom Pakistan Tribune.

On nije išao u pojedinosti, ali je rekao da suspenzija vojnih i obavještajnih veza dolazi nakon nedavne najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Washington obuzdati pomoć koja dolazi u Pakistan.

„Sada su sve maske pale … Vrijeme je za uljudan, ali nemilosrdno iskren dijalog između Pakistana i SAD-a”, rekao je Khan.

U međuvremenu, američko veleposlanstvo u Islamabadu odbija Pakistanske tvrdnje da su vojne ili obavještajne veza suspendirane, javlja Glas Amerike. „Nismo dobili nikakvu službenu obavijest u vezi suspenzije”, rekao je glasnogovornik veleposlanstva Richard Snelsire.

Ministar obrane je ranije obećao „hladnokrvni odgovor” na Washingtonske navode u kojima on namjerava obustaviti paket pomoći vrijedan 255 milijuna dolara. Govoreći ranije za BBC Urdu, Khan je rekao da bi SAD trebao provoditi suradnju umjesto sukoba, uz napomenu da polovina pakistanskog zračnog prostora i kopnenih putova – koja je presudna za američke operacije u Afganistanu – je još uvijek otvorena za SAD.

Američki State Department službeno je smanjio sredstva za Pakistan početkom siječnja, rekavši da bi se financijska pomoć nastavila ako Islamabad poduzme mjere protiv afganistanskih talibana i mreže Haqqan. U drugom znaku pogoršanja odnosa između dugogodišnjih saveznika, Department je stavio Pakistan na popisu „teških kršenja vjerskih sloboda.”

Washington i Islamabad su bili bliski saveznici još od hladnog rata, kada je SAD koristila pakistanski teritorij za opskrbu islamističkih mudžahedina u borbi protiv sovjetskih trupa iz susjednog Afganistana.

Nakon napada 11. rujna u New Yorku, dvije zemlje su skovale strateški savez za pomoć američkoj borbi protiv talibana i militanata Al-Kaide. Pakistan je također dodan na popis američkih „glavnih ne-NATO saveznika.”

Međutim, odnosi između Washingtona i Islamabada su se počeli kvariti nakon što je Trump preuzeo dužnost. U kolovozu prošle godine, on je predstavio američku strategiju za Afganistan i južnu Aziju, koji je kritizirala Pakistan kao „utočište terorista” i zaprijetio da će smanjiti potpore Pakistanu, ako i dalje bude bila „sigurna luka za kriminalace i terorista.”

„Sjedinjene Države su olako i glupo davale Pakistanu više od 33 milijardi dolara pomoći u proteklih 15 godina, a oni nam nisu dali ništa osim laži i prijevara, misleći da su naše vođe budale” – napisao je Trump na Twitteru, pozivajući se na ukupne američke financijske transfere potpore između 2002. i 2017. godine.

Prijetnja na Twitteru je potaknula da Islamabad sazove hitan sastanak vlade i prozove američkog veleposlanika u zemlji, a pakistanski ministar vanjskih poslova Khawaja Asif je na sve to rekao: „Mi ćemo otkriti istinu cijelom svijetu. Mi ćemo odvojiti činjenice od fikcije.” (RT)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,