Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kompjuterski guru koji je pomogao Wikileaksu da dođe do e-mailova Hillary Clinton – pronađen mrtav

Kompjuterski guru koji je pomogao Wikileaksu da dođe do e-mailova Hillary Clinton – pronađen mrtav

james-wikiWikileaksov suradnik James Dolan, koji je pomogao stvoriti tehnologiju koja je omogućila Wikileaksu da dobije i objavi dokumente i e-mailove Demokratske stranke SAD-a i e-mailove Podeste – je pronađen mrtav

Imao je 36 godina.

James Dolan je proglašen mrtvim od strane “Freedom of the Press Association” (freedom.press), međutim, također se u medijima tvrdi da je „oduzeo sebi život preko praznika” kroz nekoliko detalja o čudnoj smrti koji su naknadno javno objavljeni.

#Wikileaks je provjereno Twitter te omogućio više dokaza o smrti James Dolana, objašnjavajući da je James Dolan, koji je bio drugi sukreator sigurne zviždačke platforme, pronađen mrtav pod sumnjivim okolnostima.

U 2012. godini, James Dolan, „miran, skroman i marljiv čovjek” prema onima koji su ga poznavali, radio je sa Aaron Swartzom, partnerom sa Reddita i novinarom Kevin Poulsenom da bi izgradio prototip SecureDropa, open source zviždački sustav kojeg koristi WikiLeaks.

Poulsen je opisano ključnu ulogu Jamesa u stvaranju projekta u “New Yorker” u 2013. godini:

“U New Yorku, računalno sigurnosni stručnjak pod imenom James Dolan uvjerio trio svojih industrijskih kolega na sastanak sa Aronom da bi ocijenili strukturu platforme, a kasnije i kod. Željeli smo biti razumno uvjereni da sustav neće biti ugrožen, te da će izvori biti u mogućnosti dostaviti dokumente anonimno – tako da čak i mediji koji će primati materijale neće biti u mogućnosti reći vladi odakle su došli. James je napisao opsesivno detaljno korak-po-korak sigurnosni vodič za organizaciju i provedbu koda. „On je malo pretjerao u tome”, rekao je Aaron u e-mailu „ali možda to nije tako loša stvar.””

Dolanov kolega Aaron Swartz je umro 2013. godine, navodno u samoubojstvu, dok je u isto vrijeme bio progonjen od strane američke vlade tijekom mandata državne tajnice Hillary Clinton.
 


 
Zagovornici slobode govora tvrde da se Reddit promijenio nakon Swartzove smrti. Dok je on bio živ site je bio “svjetionik slobode govora”, no nakon njegova navodnog samoubojstva četvrta najpopularnija web stranica u SAD-u je postala liberalni stranački medij koji banira korisnike koji se usude narušiti status quo, ili kritizirati Demokratsku stranku ili njihove političke kandidati.

Memorijalna služba za Jamesa Dolana još nije održana, no njegov utjecaj na borbu za slobodu govora i slobodu tiska, a da ne spominjemo poraz Hillary Clinton, neće biti zaboravljen. (Baxter Dmitry,YNW)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,