Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EKSKLUZIVNA VIJEST: Julian Assange dobio ekvadorsku putovnicu, nakon što je Velika Britanija odbila odobriti diplomatski status

EKSKLUZIVNA VIJEST: Julian Assange dobio ekvadorsku putovnicu, nakon što je Velika Britanija odbila odobriti diplomatski status

assange-wiki-ekvadorOsnivač Wikileaksa Julian Assange je navodno dobio ekuadorsku osobnu iskaznicu u pokušaju da okonča svoj 5-godišnji pritvor

Vanjski poslovi Velike Britanije su navodno odbili zahtjev o dodjeljivanju diplomatskog statusa ovom zviždaču.

Assangeova osobna iskaznica je izdana 21. prosinca, izvijestio je ekvadorski list El Universo, pozivajući se na „pouzdane izvore”, pod uvjetom da se broj civilnog registra može provjeriti na internetskoj stranici vlade.

Dokument broj 1729926483, nakon provjere od strane “Internal Revenue Service”, zaista je registriran na ime Julian Paul Assange.

U međuvremenu je Vlada Ekvadora „nedavno zatražila diplomatski status za gospodina Assangea u Velikoj Britaniji”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u britanskim medijima.

„Velika Britanija nije odobrila taj zahtjev, niti smo mi u razgovorima sa Ekvadorom o tom pitanju” – rekao je glasnogovornik ministarstva za RT.

„Ekvador zna da način za rješavanje ovog problema je da Julian Assange napusti veleposlanstvo u lice pravde.”

Misterija što se dalje dogodilo je dodatno potaknuta od strane samog Assangea, nakon što je zagonetno objavio svoju sliku odjeven u žuto, plavo i crveni nogometni dres, boje ekvadorske zastave.

RT pokušava provjeriti da li je dokument uistinu povezan sa Julian Assangeom i kako bi se utvrdilo stanje njegovog navodnog ekvadorskog državljanstva.

Čini se da je ekvadorska vlada odobrila Julian Assangeu nekakvu formalnu dokumentaciju kao što je osobna iskaznica, rekao je aktivist za ljudska prava Peter Tatchell. Ako je to slučaj, to bi moglo utrti put za dobivanje putovnice, pa čak i diplomatski status, dodao je.
 


 
„Davanje osobne iskaznice je, naravno, potencijalno prvi korak ka dobivanju državljanstva Ekvadora i dalje od toga, mogućnost da bi bi mu mogao biti odobren diplomatski status, kao što je diplomatski imunitet” – objasnio je Tatchell.

„I prijedlog ako mu bude odobren diplomatski imunitet, on će stoga biti slobodan napustiti veleposlanstvo i otputovati u Ekvador, a britanska vlada ne bi mogla položiti prst na njega. To je, naravno, hipotetski, to je još dug put, ali jasno je da je davanje osobne iskaznice novi razvoj koji može otvoriti vrata za daljnje stvari u budućnosti.”

Ranije ovog tjedna, ekvadorsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje ponavljajući da traži rješenje problema s britanskom vladom, ali nije spomenulo ništa o službenoj osobnoj iskaznici, putovnici ili bilo kakvom promjenom statusa azila Assangea.

Assange je skriva u ekvadorskom veleposlanstvu od 2012. godine, kada je bio optužen za seksualno zlostavljanje u Švedskoj. Iako su švedski tužitelji odbacili, britanska policija izvan veleposlanstva je spremna uhititi osnivača WikiLeaksa.

Assange se od tada odbija predati britanskim vlastima, bojeći se da će ga izručiti SAD-u, gdje će biti procesuiran za svoje zviždačke aktivnosti.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,