Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » ISTRAŽIVANJE: Gotovo 80 posto Francuza vjeruje u barem jednu teoriju zavjere

ISTRAŽIVANJE: Gotovo 80 posto Francuza vjeruje u barem jednu teoriju zavjere

francuska-zavjeraU Francuskoj su teorije zavjere “velika društvena pojava” koja zaokuplja tu zemlju, čijih skoro osamdeset posto stanovnika vjeruje u bar jednu od velikih teorija zavjere

To je otkrila studija Francuskog instituta za ispitivanje javnog mnjenja (IFOP), provedena za Fondaciju za istraživanje demokracije “Jean Jores” i za web stranicu Conspiracywatch.info.

Tri godine poslije terorističkog napada u siječnju 2015. godine u Parizu i u jeku pune ofanzive vlade protiv “lažnih vijesti”, studija pokazuje da 79 posto Francuza vjeruje najmanje u jednu teoriju zavjere.

Onih koji vjeruju u bar četiri teorije zavjere je 34 posto, a 13 posto ispitanika vjeruje u najmanje sedam takvih teorija.

Među mnogim teorijama zavjere koje kruže u javnosti i spominju se u istraživanje, od najnovije do najstarije, 55 posto Francuza vjeruje da je “Ministarstvo zdravstva u dosluhu sa farmaceutskom industrijom da bi prikrilo istinu o štetnosti cjepiva”, a 54 posto smatra da je “CIA bila umiješana u ubojstvo predsjednika SAD John Kennedyja u Dalasu” 1963. godine.

U vezi sa terorizmom, 19 posto Francuza smatra da u napadima na redakciju provokativnog tjednika “Charlie Hebdo” i na židovsku prodavaonicu “Iper Kashe” siječnja 2015. godine “ima nečeg mutnog” i da ih sigurno nisu “planirali i izveli samo islamski teroristi”, što smatra 27 posto mlađih od 35 godina i 30 posto ispitanika izmedju 18 i 24 godine.

Pored toga, 32 posto Francuza smatra da je “virus AIDS-a stvoren u laboratoriju i testiran na stanovništvu Afrike prije širenja svijetom”, a 31 posto se slaže sa izjavom da “džihadističkim terorističkim grupama, poput Al-Kaide ili Islamske države, zapravo upravljaju zapadne tajne službe”.

Uz to, 16 posto Francuza smatra da Amerikanci nikada nisu bili na Mjesecu, a devet posto vjeruje da je “moguće da je Zemlja ravna, a ne okrugla kako se govori još od škole”.

“Ti rezultati potvrđuju da smo kolektivno suočeni s jednom, ne samo opipljivom, već i krupnom pojavom koja prožima cijelo društvo i u zabrinjavajućoj mjeri napaja kolektivne predstave”, smatra Rudy Reichstadt, direktor web stranice “Conspiracy Watch”.

Istraživanje je obavljeno 19. i 20. prosinca na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoljetnih stanovnika Francuske, sastavljenom po metodi kvota i zaokruženom drugim uzorkom od 252 osobe mlađe od 35 godina.
 
(nezavisne.com)

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,