Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Priroda je imala pravo: Cijela jaja bolje izgrađuju i obnavljaju mišiće nego samo bjelanjak

Priroda je imala pravo: Cijela jaja bolje izgrađuju i obnavljaju mišiće nego samo bjelanjak

bjelanjakPrema nedavnom istraživanju, ljudi koji vježbaju i jedu najmanje 18 grama proteina iz cijelih jaja u odnosu samo na bjelanjke drugačije izgrađuju svoje mišiće

Proces, pod nazivom „sinteza proteina”, odvija se u razdoblju poslije treninga, a izgradnja i oporavak mišića onih koji su konzumirali cijela jaja je 40 posto veća od onih koji jednostavno jeli istu količinu proteina samo iz bjelanjaka.

Ovo otkriće znači da umjesto da bacaju žumanjke, pojedinci koji žele izgraditi mišića moraju konzumirati cijela jaja „kako bi se povećali svoj prehrambeni unos proteina iz jaja.

Nicholas Burd, profesor kineziologije i zdravlja zajednice sa sveučilišta University of Illinois, predvodio je ovo istraživanje.

Burd objašnjava da žumanjci imaju bjelančevine, druge ključne hranjive tvari, i druge hranjive komponente koji nedostaju u bjelanjku. Ovi žumanci čak sadrže nešto što pojačava sposobnost tijela da iskoristi te proteine u izgradnji mišića.

Studija podrazumijeva da je jedenje proteina često korisno za mišiće umjesto konzumiranja proteina iz izoliranih proteinskih izvora. Burd je pratio 10 mladih muških sudionika koji su provodili jedan set vježbi otpora. Oni su tada konzumirali bilo cijela jaja ili bjelanjke sa 18 grama proteina.

Znanstvenici su sudionicima dali infuzije sa dvije važne aminokiseline, stabilni izotop leucina i fenilalanina. Znanstvenici su pratili i održavali razine aminokiselina u krvi i mišićima sudionika.

Istraživači su tada uzeli uzorke krvi i napravili biopsiju mišića da bi procijenili koliko se aminokiselina pojavilo u krvi i u sintezi proteina u mišićima prije i nakon vježbanja i prehrane.

Sa oznakom jaja, znanstvenici su potvrdili da ako su sudionici konzumirali ili cijelo jaje ili bjelanjak, ista količina prehrambenih aminokiselina je pronađena u njihovoj krvi. Za potrebe studije, barem 60 do 70 posto aminokiselina je pronađeno u krvi, i one su pomogle izgraditi nove mišićne proteine.

To znači da je izvor proteina, bilo da je to iz cijelog jaja ili samo bjelanjka, ne čini nikakvu razliku. „Iznos prehrambenih aminokiselina u krvi nakon jela uglavnom nam daje naznake o tome koliko je moćna reakcija na izvor hrane za izgradnju mišića.”

No, kada su istraživači izravno mjerili sintezu proteina u mišićima, dobili su druge rezultate. Burd objašnjava da nakon što su ispitanici jeli cijela jaja odmah nakon vježbe, bilo je veća sinteza mišićih proteina u odnosu samo na prehranu bjelanjcima.

Burd zaključuje da moderno društvo stavlja veliku važnost na prehranu proteina, a rezultati studije pokazuju da nam je potrebno više proteina u našoj prehrani nego što smo vjerovali da je potrebno za održavanje sveukupnog zdravlja.

Zahvaljujući njihovoj studiji, oni su bili u mogućnosti potvrditi da jedenje proteina iz jaja u svom prirodnom obliku nudi više prednosti u odnosu na jednostavno konzumiranje izoliranih proteina i aminokiselina iz istog izvora.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,