Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » HUMANITARCI NA KOLJENIMA: SAD obustavio financijsku pomoć od 125 milijuna dolara organizaciji UNRWA koja pomaže Palestincima

HUMANITARCI NA KOLJENIMA: SAD obustavio financijsku pomoć od 125 milijuna dolara organizaciji UNRWA koja pomaže Palestincima

organ-unU najnovijem izvještaju, Washington je zamrznuo isplatu 125 milijuna dolara Agenciji Ujedinjenih naroda UNRWA, piše Reuters

UNRWA osigurava pomoć palestinskim izbjeglicama.

Citirajući „trojcu zapadnih diplomata”, izraelski diplomatski dopisnik Barak Ravid je izvijestio o ukidanju financijskih sredstava u petak. Diplomati su navodno rekli da su sredstva zamrznuta dok Trumpova administracija ne završi pregled pomoći SAD-a palestinskim vlastima.

Međutim, neimenovani američki dužnosnik navodno je rekao za Reuters da nikakva službena odluka još nije donesena.

125 milijuna dolara, što čini trećinu onoga što SAD uplaćuje godišnje, trebalo je biti uplaćno u ponedjeljak.

U utorak je američki predsjednik Donald Trump objavio na Twitteru da postoji mogućnost zaustavljanja financijske pomoći Pakistanu, a evo sada i Palestini. To mišljenje je ponovila i američka izaslanica pri UN-u, Nikki Haley.

„Ali Palestinci više nisu spremni razgovarati o miru, zašto bi mi i dalje uplaćivali novac?”, napisao je Trump.

Ukinuti iznos predstavlja više od jedne trećine od ukupnih 360 milijuna dolara kojima SAD doprinosi organizaciji UNRWA godišnje. Haley je zaprijetila da će uskratiti sredstva još prošlog tjedna, nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbio Trumpov potez za prepoznavanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

Samo zato što sredstva nisu uplaćen ne znači da su zamrznuta, citirao je izraelski korespodent Ravid dužnosnike State Departmenta. „Još uvijek postoje rasprave koje se odvijaju, i do sredine siječnja ćemo odlučiti što ćemo učiniti.”

Ukidanje financijske pomoći UNRWA-u, koja je već suočava sa nedostatkom sredstava u proračunu, će ostaviti milijune palestinskih izbjeglica unutar granice pod izraelskom kontrolom bez svojih osnovnih potreba. Destabilizacija bi mogla izazvati popularni ustanak i potencijalni oružani sukob sa Hamasom, militantnom skupinom koja vlada u pojasu Gaze.

Dana 3. siječnja, glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum je nazvao prijetnje ukidanja financiranja UNRWA i palestinskih vlasti „jeftinom političkom ucjenom” kojim se „odražava američko barbarsko ponašanje.”

Palestinski pregovarač Saeb Erekat je rekao da Trump „ prijeti izgladnjivanjem palestinske djece u izbjegličkim kampovima i uskraćivanjem njihovog prirodnog prava na zdravlje i obrazovanje, ako ne prihvate njegove uvjete.”

U petak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu javno podržao Trumpov „kritički odnos prema organizaciji UNRWA”, prema priopćenju iz njegova ureda.

Privatno, međutim, Netanyahu je pozvao Trumpa da ne provede rezove, prema listu Times of Izrael.

Visoki izraelski dužnosnik je rekao da je „humanitarna situacija u Gazi dosta komplicirana i ukidanjem financijskih sredstava UNRWA-u će samo zakomplicirati situaciju.”

UNRWA je osnovana 1949. godine, nakon uspostave države Izrael. Agencija pruža obrazovanje, socijalne usluge i zdravstvenu zaštitu više od 5 milijuna palestinskih izbjeglica.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,