Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ‘MAKEOVER’ LIJEKOVA: Kada prodaja lijeka padne ispod očekivanog, farmaceuti ga preimenuju, prenamjene za drugu svrhu i napumpaju cijenu

‘MAKEOVER’ LIJEKOVA: Kada prodaja lijeka padne ispod očekivanog, farmaceuti ga preimenuju, prenamjene za drugu svrhu i napumpaju cijenu

lijek-uzimanjeLijeku kojim se tretira periodična paraliza se može dignuti cijena i time onemogućiti pacijentima kupnja ovog lijeka za mali novac

Izvorno je ovaj lijek odobren za liječenje glaukoma, a nacionalna zdravstvena usluga u Velikoj Britaniji je omogućila da je lijek Daranide dostupan za oko 500 dolara, koliko košta doza za godinu dana.

Daranide navodno nije dobro funkcionirao kod spriječavanje bolesti oka, ali je bio učinkovit kod liječenja poremećaja mišića ili za neke oblike mišićne distrofije.

Farmaceutska industrija nije zaradila dovoljan profit na ovom lijeku tako da je on maknut sa tržišta u 2008. godini, a do 2012. godine je ponestalo zaliha, izvještava Daily Mail.

Nakon ponovnog izlaska na tržište ovog lijeka nakon otprilike dvije godine kasnije, pod imenom Keveyis, cijena mu je skočila na oko 47.000 dolara godišnje, očito uz odobrenje britanskih regulatora, stavljajući ga izvan dosega za mnoge pacijente.

Ministarstvo zdravstva je pružilo jeftiniji alternativniji lijek, koji je navodno daleko manje palijativam.

Daily Mail ističe da se preimenovani lijek Daranide smatra, kako vlada i industrija opisuju, kao lijek siročadi.

Broj pacijenata koji mogu imati koristi od njega je premalen da bi ga se isplatilo prodavati. U tim slučajevima, proizvođač traži da vlada postavi proizvodnu liniju. Tvrtka koja proizvodi lijek tada ima monopol, i ne postoje pravila o tome kako se može lijek mijenjati, za koje bolesti ga mogu upotrebljavati i koliko će koštati.

Washington Post objašnjava da su patentna prava na Daranide nekoliko puta promijenila vlasnika u SAD-u, a trenutna farmaceutska industrija koja je vlasnik ovog lijeka naplaćuje oko 15.000 dolara za 100 tableta koje su preimenovane u lijek Keveyis, i 220.000 dolara koliko košta zaliha za jednog čovjeka na godinu dana, ovisno o dozi.

Oko 5000 američkih građana pate od periodične paralize.

Cik-cak putanja cijene lijeka Daranide … pokazuje koliku slobodu farmaceutske tvrtke imaju u cijenama terapije – i koliko je postala velika poslovna prilika u preprodaji lijekova za ekstremno rijetke bolesti.

Washington Post je također naglasio, međutim, da proizvođač lijeka pomaže pacijentima da dobiju osiguranja ili nadoknade dio troškova, kao i pruži lijek besplatno u nekim slučajevima. Ali nabijanje zelenaških cijena je više isplativije.

Prošle godine je objavljeno istraživanje u časopisu Journal of American Medical Association koje je zaključilo da američka vlada tolerira monopolističku praksu od strane farmaceutskih tvrtki, puštajući im da podižu cijene lijekova na neviđene razine.

Cijeli zdravstveni sustav kakav poznajemo danas je malo više od monopola vlade koja kriminalizira holističku medicinu i prirodne ljekove koji su sigurniji, jeftiniji i znatno učinkovitiji od kemijskih lijekova.

Općenito, kada Big Pharma i Big Vlada, zajedno sa Big osiguranjem, se ujedinjuju u organizaciju sa kojom običan građanin obično vrlo teško izlaze na kraj. (NaturalNews)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,