Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kanabis učinkovitiji od lijekova: Sedamdeset godina stara baka bacila sve svoje lijekove i puši kanabis – i tako upravlja svojim bolestima

Kanabis učinkovitiji od lijekova: Sedamdeset godina stara baka bacila sve svoje lijekove i puši kanabis – i tako upravlja svojim bolestima

baka-kanabisStanovnica Vancouvera Carol Francey (70) pripisuje više od pet desetljeća uporabe kanabisa za njezino izvrsno zdravstveno stanje

Prema Francey, ona puši marihuanu za ublažavanje raznih stanja kao što su artritis, išijas, i nesanica.

Francey je dodala da su njezini dosadašnji lijekovi uzrokovali poremećaj ravnoteže i nerazgovjetan govor. Međutim, korištenje različitih oblika kanabisa su se pokazali korisnim u ublažavanju svojih stanja bez neželjenih nuspojava koje dolaze od njezinih lijekova.

„Bacila sam u smeće sve svoje tablete. One su uzrokovale nerazgovjetan govor i utjecale na mogu ravnotežu. Sada uzimam malo koncentriranog ulja kanabisa koje koje opušta, umiruje, popravlja i sprječava bolesti. Vruća kava sa ukusnom tinkturom kanabisa liječi moj artritis, bol i nedostatak sna. Udisat ću dim marihuane za išijas i nakon toga mogu također hodati … Moramo pomoći da stariji ljudi imaju bolju kvalitetu života. Kanabis pomaže da se prevlada tjeskoba u životu iz dana u dan i da bi se zaustavile brige oko malih stvari„ – rekla je Francey u članku Daily Maila.

Francey je počela koristiti kanabis u dobi od 17 godina, ali to nije objavila javno radi straha od društvene stigme, i kako će ta aktivnost utjecati na njezin ugled kao bivše savjetnice za liječenje od droge i alkohola. Baka vodi kampanju za izglasavanje zakona za legalizaciju kanabisa u zemlji, i ohrabruje druge korisnike kanabisa da izađu u javnost.

Analiza pokazala da marihuana ublažava anksioznost i depresiju

Velik broj istraživanja je pokazao mnoge blagotvorne učinke kanabisa. Na primjer, sveobuhvatna meta-analiza objavljena u časopisu Clinical Psychology Review pokazala je da je uzimanje medicinskog kanabisa korisno za liječenje simptoma povezanih s post-traumatskim stresnim poremećajem (PTSP), socijalnom anksioznošću i depresijom.

Tim istraživača je ispitao 31 studije kao dio pregleda i utvrdio da je spoj kanabidiol u kanabisu sadržavao moćan antidepresivni i anti-anksiozni efekt. Isto tako, spoj je pomogao spriječiti kontinuirani povratak traumatskog događaja kod bolesnika sa PTSP-om.

Spoj je također poznat po tome da oslobađa od stresa i tjeskobe kod oboljelih od PTSP-a. Štoviše, utvrđeno je da je kanabidiol bolji od alkohola i lijekova o kojima su ovisni pacijenti.

Druga studija pokazala da kanabis pomaže ublažiti kroničnu bol

Studija objavljena prošle godine pokazala je da medicinska uporaba kanabisa učinkovito smanjuje upalu, oticanje, napetost i bolove u mišićima.

Tim kanadskih zdravstvenih stručnjaka je ispitao 215 odraslih bolesnika oboljelih od kronične boli u sklopu studije.

Pacijenti su dobili cvjetove, koncentrat ili jestivi kanabis tijekom trajanja studije. Rezultati su uspoređeni sa kontrolnom skupinom do 216 zdravih pacijenata.

Pacijenti koji su uzimali ljekoviti kanabis su imali značajano smanjenje bolova i povećanje kvalitete života, objavili su znanstvenici.

Isto tako, pacijenti u grupi koja je konzumirala kanabis su postigli smanjenje anksioznosti, depresije i umora.

Istraživački tim je zaključio da kanabis smanjuje ne samo fizičku bol, već i ublažava bol psihološke prirode.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,