Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » CHARLIE HEBDO: ‘Sloboda govora postaje luksuz!’

CHARLIE HEBDO: ‘Sloboda govora postaje luksuz!’

sharlie-slobodaTri godine nakon napada na Charlie Hebdo, Laurent “Riss” Sourisseau, glavni urednik francuskoga satiričkog tjednika kaže da je sloboda govora postala “luksuzna roba” te se žali na troškove namijenjene osiguranju zgrade u kojoj se nalazi sjedište lista

Charlie Hebdo bio je meta krvavoga napada džihadista 7. siječnja 2015. kada su dvojica naoružanih muškaraca ubila 11 novinara u pariškom sjedištu satiričkog tjednika.

Među žrtvama su bili njegovi kolege Cabu, Wolinski, Tignous, Honore i šef redakcije Charb, a i Riss je ranjen u napadu.

“Tri godine u kutiji konzerve”, piše na naslovnici broja koji će se u prodaji naći u srijedu.

“Svaki tjedan treba prodati najmanje 15.000 primjeraka, što je gotovo 800.000 primjeraka godišnje, samo da bismo pokrili osiguranje sjedišta Charlie Hebdoa”, piše Riss u uredničkoj kolumni pod naslovom “Koliko stoji sloboda govora?”

“Je li normalno da na financiranje osiguranja sjedišta tjednika koji izlazi u jednoj demokratskoj zemlji ide više od 50 posto zarade? Koji drugi francuski mediji moraju investirati toliko novca da bi im se omogućila temeljna sloboda – sloboda govora”, pita se Riss u kolumni.

“Ta vitalna sloboda koja je neodvojiva od naše demokracije upravo postaje luskuzni proizvod, poput sportskih automobila ili dragulja koji se prodaju u pariškim trgovinama”, piše Riss.

List će u srijedu objaviti članak o krvavim ubojstvima koji pod naslovom “Što se izmijenilo u protekle tri godine” potpisuje novinar Fabrice Nicolin, a u subotu će se u Parizu odati počast žrtvama te će se u sklopu dana pod nazivom “Charlie uvijek” održati okrugli stol, koncert i rasprave.

U nedjelju će se na Trgu Republike na poziv Pokreta za mir i protiv terorizma održati okupljanje.
 
(dnevno.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,