Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVANJE: Slatka gazirana pića mijenjaju ekspresiju gena u djece, što ih čini više podložnim bolestima

ISTRAŽIVANJE: Slatka gazirana pića mijenjaju ekspresiju gena u djece, što ih čini više podložnim bolestima

coca-dijeteSlatka pića nisu samo loša za zube. Prema nedavnom istraživanju, djeca u dobi od dvije do tri godina koja konzumiraju šećerom zaslađena pića mogu imati kraće telomere

Studija istraživača sa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu (UCSF) otkrila je da ako se u ranoj dobi stvori izloženost kojom se mijenja duljinu telomera, ili „zaštitne završne kape DNK u kromosomima stanica,” to bi moglo čak i utjecati na rizik od kroničnih bolesti kada djeca odrastu.

Telomeri se smanjuju kako ljudi stare, a ta promjena je često povezana sa metaboličkim i upalnim bolestima, kao što su bolesti srca, dijabetesa tipa 2, ciroza jetre i ulcerozni kolitis.

Janet Wojcicki, izvanredni profesor na Odjelu za pedijatriju sveučilišta UCSF i glavni autor studije, objasnio je da su istraživanja utvrdila da se duljina telomera drastično „skraćuje u prvim godinama života”, no nepoznato je da li je to povezano sa kroničnim bolestima.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici iz UCSF-a su provjeravali duljinu telomera bijelih krvnih stanica kod 61 latinoameričke djece koja su pila pića kao što je slatki sokovi i Coca-Cola.

Duljina telomera je mjerena metodom koja se naziva qPCR, „koja uspoređuje omjer količine telomera u odnosu na količinu kopiranog gena (T/S omjer)”. Ovi podaci pokazuju prosječnu duljinu telomera u populaciji stanica. Mjerenja su provođena tijekom rane dobi, a zatim ponovno tijekom predškolskih godina.

Istraživači su otkrili da vrijednost t/s omjera korištenog kako bi se ocijenile duljine telomera u prosjeku iznosi 1,58. Svaki mjesečna porcija slatkih napitaka je povezan s t/s omjerom i iznosi najmanje 0.009 manje od prosjeka, što podrazumijeva „odgovarajuću kraću dužinu telomera.”

Wojcicki je rekao da, unatoč „relativno niskoj razini potrošnje slatkih gaziranih pića, studija je pokazala da je učestalost potrošnje slatkih pića kod djece bila povezana sa duljinom telomera, koja odražava i vezu koju možemo pronaći i u nekim istraživanjima kod odraslih.”

Najmanje 62 posto djece u studiji je počelo piti slatke sokove od dobi od dvije do tri godine, a prosječan broj porcija je bio najmanje pet do šest porcija mjesečno.

Jednu stvar koju moramo imati na umu kod rezultata ovog istraživanja i povezanost potrošnje slatkih gaziranih pića sa dužinom telomera, je da su oni bili duži kod ne-pretile djece.

Wojcicki je zaključio: „Mi zaista trebamo jači poticaj da shvatimo kako izloženosti slatkim pićima tijekom majčine trudnoće i neposredno nakon rođenja može utjecati na zdravlje kroz čitav život.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,