Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ZAPAD U ŠOKU: Prvi put jedna članica NATO-a kupuje moćni ruski raketni sustav S-400

ZAPAD U ŠOKU: Prvi put jedna članica NATO-a kupuje moćni ruski raketni sustav S-400

s400-rusijaSporazum je izazvao zabrinutost na Zapadu jer je Turska članica NATO-a, a ruski sustav protuzračnih projektila se ne može integrirati u NATO-ovu vojnu strukturu

Rusija će Turskoj po sporazumu koji je pred zaključenjem prodati četiri bitnice projektila zemlja-zrak S-400 za 2,5 milijarde dolara, rekao je listu Kommersant Sergej Čemezov, čelnik ruskog Rosteca.

Sporazum je izazvao zabrinutost na Zapadu jer je Turska članica NATO-a, a ruski sustav protuzračnih projektila se ne može integrirati u NATO-ovu vojnu strukturu.

Osim toga su odnosi između Moskve i NATO-a zategnuti, dijelom zbog ruske aneksije ukrajinskog Krima.

Turski ministar obrane Nurettin Canikli je rekao da će Ankara kupiti dva sustava S-400 i četiri bitnice i da je sve dogovoreno, izvijestila je turska državna televizija TRT Haber.

Turska će odmah platiti 45 posto cijene a Rusija će osigurati zajmiove za isplatu ostalih 55 posto, rekao je Čemezov. Očekuje se da Moskva s prvim isporukama počne u ožujku 2020., rekao je.

Čemezov je Kommersantu rekao da je Turska prva članica NATO-a koja nabavlja napredni ruski sustav S-400.

On je rekao da su ministarstva financija dvije zemlje već završila razgovore o financiranju ugovora te da se konačni dokumenti samo još trebaju odobriti.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,