Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Papa usporedio masovni priljev ilegalnih imigranata u Europu sa Josipom i Marijom

Papa usporedio masovni priljev ilegalnih imigranata u Europu sa Josipom i Marijom

papa-bebaPapa Franjo je usporedio putovanje Marije i Josipa u Betlehem sa milijunima ilegalnih useljenika koji se slijevaju u Europu

U kasnovečernjoj božićnoj misi bdijenja, Papa je izrazio nadu da se nitko neće osjećati da za njega „nema mjesta na ovoj Zemlji.”

Konstatirajući da su Marija i Josip stigli u zemlju „u kojoj nije bilo mjesta za njih”, Franjo je povukao paralele sa suvremenim vremenom.

„Dakle, mnogi drugi koraci su skriveni u stopama Josipa i Marije”, rekao je u svojoj propovijedi.

„Vidimo tragove cijelih obitelji koje su prisiljene krenuti u svijet. Vidimo tragove milijuna osoba koje se nisu odlučile otići, već su protjerani iz svoje zemlje, ostavljajući svoje drage.”

„U mnogim slučajevima taj odlazak je pun nade, nade za budućnost; ali za mnoge taj odlazak u svijet može imati samo jedno ime: opstanak„ – rekao je Papa.

Pozivajući se na kralja Judeje koji je opisan kao tiranin u Novom zavjetu, Franjo je nastavio govoriti o tome da su neki migranti „preživjeli Heroda današnjice, koji je nametnuo svoju moć i povećao svoje bogatstvo, te nije vidio problem u prolijevanju krvi nedužnih.”

Franjo je naglasio brigu za ekonomske migrante, ratne izbjeglice i druge koji žive na marginama društva, piše Breitbart.

Rekao je da je Bog prisutan i u „nedobrodošlom posjetitelju, koji je često neprepoznatljiv, koji hoda po našim gradovima i našem susjedstvu, koji putuje na našim autobusima i kuca na vrata.”

Ta percepcija Boga treba se razviti u „novim oblicima odnosa, u kojem se nitko ne mora osjećati da za njega nema mjesta na ovoj zemlji„ – rekao je on.

„Božić je vrijeme za okretanje snage straha u snagu ljubavi”, rekao je papa Franjo.

Današnje izbjeglice bježe iz svojih domova isto kao Josip i Marija pred Kristovo rođenje, rekao je papa Franjo u nedjelju u misi na Badnju večer u bazilici Svetog Petra, prenose agencije.

Papa je na svoj peti Božić u svojstvu čelnike zajednice 1,2 milijarde katolika u svijetu, u bazilici Svetog Petra predvodio misu za oko 10.000 ljudi dok su je još mnogi pratili s trga ispred crkve.

“Toliko je koraka skriveno u koracima Josipa i Marije. Vidimo tragove cijelih obitelji primoranih otići na današnji dan”, rekao je Papa u homiliji.

“U mnogim je slučajevima odlazak ispunjen nadom, nadom u budućnost, no za mnoge druge taj odlazak može imati samo jedno ime: preživljavanje”, dodao je.

Isus u “svojem siromaštvu i poniznosti objavljuje i pokazuje da su istinska snaga i autentična sloboda iskazani u poštivanju i pomaganju slabima i ranjivima”, rekao je papa Franjo.

I pastiri za koje Biblija kaže da su prvi vidjeli dijete Isusa bili su “primorani živjeti na rubovima društva” i smatrani su prljavim i smrdljivim strancima, rekao je. “Sve u vezi s njima izazivalo je nepovjerenje. Oni su bili muškarci i žene koje je trebalo držati dalje, kojih se trebalo bojati.”

Papa je po tradiciji u crkvu Svetog Petra ušao nešto prije 21,30 sati držeći srebrni papinski štap s križem i predvodeći procesiju kardinala i drugih vodećih prelata.

Prije mise je Papa podignuo pokrivač koji je prekrivao lik Isusa Krista, a 11-ro djece iz Europe, Azije, Afrike i Južne Amerike položilo je cvijeće kod oltara. Na kraju službe Papa treba podići lutku Isusa i u pratnji djece položiti je u jaslice u bazilici.
 
(slobodnadalmacija.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,