Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Izraelci tužili kompaniju Apple zbog usporavanja telefona iPhone u sudskoj tužbi vrijednoj 125 milijuna dolara

Izraelci tužili kompaniju Apple zbog usporavanja telefona iPhone u sudskoj tužbi vrijednoj 125 milijuna dolara

apple-izraelDva izraelska građana podnijela su zajedničku tužbu protiv tehnološkog diva Apple, optužujući ga za obmanjivanje vlasnika mobilnih telefona iPhone na kupnju najnovije verzije uređaja usporavajući starije modele

U prvoj međunarodnoj pravnoj akciji takve vrste do sada, tužba podnesena u Tel Avivu ponedjeljak tvrdi da je Apple učinkovito prevario svoje kupce, i nije im pružio bitne informacije o novim ažuriranjima softvera koji su imali cilj produljiti trajanje baterije na račun brzine gadgeta, prenosi RT.

„Nema sumnje da je informacija o usporavanju uređaja važna, i kardinalna, a korisnici su imali pravo dobiti tu informaciju, prije nego je Apple odlučio hoće li instalirati ažuriranja softver” – tužitelji su tvrdili, kako je naveo portal Haaretz.

Čitav niz jednostavnih zadataka, kao što su surfanje internetom, slanje e-pošte ili korištenja aplikacija su usporeni zbog ažuriranja iPhonea koje se korisnicima redovito savjetuje da instaliraju bez ikakvog znanja o njegovih štetnih nuspojava, tužitelji tvrde.

Izraelci su dodatno preispitali objašnjenje koje im je Apple je ponudio da bi obranio svoju “aplikaciju”, kada je rekao da je usporavanjem uređaja Apple slijedio benigni cilj poboljšanja njihove „ukupne učinkovitosti” i produžio vrijeme usluge telefona.

Ono što je prikazano kao ažuriranje koje štedi telefon ima u podlozi komercijalni motiv – da bi korisnici iPhonea odbacili svoje starije spore modele u korist potpuno noviih, bržih modela, tužba navodi.

Apple je prošlog četvrtka priznao negativne učinke svojih softverskih ažuriranja na starijim iPhone verzijama nakon godina nagađanja da je Apple imao ovu obmanjujuću praksu.

Unatoč tvrdnjama da je radio za dobrobit vlasnika telefona, Apple je odmah pogođen sa baražom tužbi od strane nezadovoljnih kupaca. Najmanje četiri sudske tužbe su sada u tijeku u SAD-u.

Među njima su i zajedničke tužbe, korisnika iPhonea iz Chicaga, iz Illinoisa, Ohija, Indiane i North Caroline koji tvrde da nema šanse da kupe nove iPhone uređaje, jer znaju i poznati jeftiniji način nadogradnje svojih starih uređaja – zamijena baterije.

„Nitko od Appleove korisničke podrške nije predložio da oni zamijene svoju bateriju kako bi se poboljšala učinkovitost iPhonea” – prigovor navodi, opisujući pritužbu jednog od pet podnositelja zahtjeva. Kirk Pedelty je na kraju bio prisiljen zamijeniti svoj iPhone 7 sa novim iPhone 8.

Slična tužba je podnesena u Los Angelesu od strane studenata prava. Stefan Bogdanovich i Dakota Spears tvrde da je Apple prekršio svoje prešutne obveze prema njima i nije im otkrio što će ažuriranje softvera napraviti njihovim telefonima.

Treći slučaj će uskoro doći pred savezni sudu u San Franciscu, a tužitelj, Keaton Harvey, tvrdi da se njegov iPhone 6 neočekivano gasio i jedva bio upotrebljiv prije nego je on bio prisiljen kupiti novi telefon za preko 1000 dolara.

Četvrti slučaj tužbe do sada poznato su inicirali Eliezer Rabinovits i Victor Mazzeo u New Yorku. Par optužuju Apple za umiješanost u „prijevarne trgovinske prakse i lažno oglašavanje”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,