Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Nacionalisti žele proglasiti ruski državni praznik koji će obilježavati pobjedu nad terorizmom u Siriji

Nacionalisti žele proglasiti ruski državni praznik koji će obilježavati pobjedu nad terorizmom u Siriji

sirija-rusija-vojskaLiberalno demokratska stranka i njezini zastupnici su izradili prijedlog zakona koji će dan 11. prosinca proglasiti nacionalnim praznikom kojim će se obilježavati pobjeda ruskih oružanih snaga nad međunarodnim terorizmom na Bliskom istoku

Prijedlog zakona je objavljen na web stranici Donjeg doma u ponedjeljak i navodi da je datum odabran jer je 11. prosinca ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin osobno posjetio bazi ruskog ratnog zrakoplovstva, Khmeimim u Siriji.

Putin je rekao da je vojna operacija protiv Islamske države (ID, bivši ISIS) i njenih saveznika u Siriji završila pobjedom, i naredio povlačenje glavnog dijela ruske vojske.

„Ruska vojska je spasila ne samo Bliski istok, već i svijet u cjelini od te strašne prijetnje i pridonijela očuvanju Sirije kao države”, napisali su autori prijedloga zakona.

„Ruski vojnici su uništili najveće gnijezdo terorizma u svijetu. To nije bila samo pobjeda nad malom grupom terorista, to je bila pobjeda nad međunarodnim organiziranim terorom, koji se vjerojatno neće ponoviti u budućnosti.”

Rusija je prvi put rasporedila jedan kontingent zračnih snaga u Siriji 2015. godine, nakon što je primila zahtjev za vojnu pomoć od strane sirijske vlade, koja se nastavlja boriti protiv Islamske države i povezanih terorističkih skupina.

Ruski borbeni zrakoplovi su pokrenuli zračne napade na teroriste u Siriji 30. rujna 2015. Njihov napor uz pomoć sirijske vojske je postigao značajan uspjeh u istjerivanju džihadističke prijetnje izvan zemlje.

U ožujku 2016. godine, predsjednik Putin je naredio djelomično povlačenje ruskih snaga nakon što su postigli sve ciljeve koji su u početku bili postavili.

Kasnije te godine, u listopadu, ruski parlament je ratificirao sporazum, kojeg je Putin potpisao, i koji je omogućio osnivanje ruske baze zračnih snaga u Siriji na neodređeno vrijeme.

Istraživanje javnog mnijenja koje je provela državna ruska agencija VTSIOM u listopadu ove godine, pokazala je da gotovo tri četvrtine Rusa vjeruju da je njihova zemlja trebala nastaviti pomagati Siriju nakon oružanog sukoba koji još traje.

Sedamdeset i pet posto ispitanika izjavilo je da bi željeli da njihova zemlja nastavi slati humanitarnu pomoći Siriji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,