Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘NEĆEMO VIŠE DOPUŠTATI DA SE ISKORIŠTAVA VELIKODUŠNOST AMERIKE’: Haley reže proračun Ujedinjenih naroda za 285 milijuna dolara

‘NEĆEMO VIŠE DOPUŠTATI DA SE ISKORIŠTAVA VELIKODUŠNOST AMERIKE’: Haley reže proračun Ujedinjenih naroda za 285 milijuna dolara

UN-rezanjeRezanje „proširenog” proračuna UN-a za 285 milijuna dolara iduće godine je „veliki korak u pravom smjeru”, kaže američka izaslanica pri UN-u Nikki Haley

Vijest dolazi nakon izvješća iz UN-a da neki kritični programi pomoći nisu imali financijskih sredstava ove godine.

Američka misija Ujedinjenih naroda objavila je u nedjelju da će napraviti veliki rez u proračunu globalne organizacije za 2018. i 2019. Komentirajući najavu, američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, rekla je da će se ovim rezom smanjiti benificije međunarodnoj zajednici koja je sredstva dobivala od „američke velikodušnosti.”

Washington „smanjuje neučinkovito upravljanje i potporu funkcijama UN-a. Smanjuje poduprtu potporu ključnih američkih prioriteta u cijelom svijetu, i uvodi više discipline i odgovornosti u cijelom sustavu UN-a”, stoji u izjavi iz SAD-ove misije.

Prema Haley, „neučinkovitosti i prekoračenje Ujedinjenih naroda su poznati.” Washington više neće „dopustiti da se iskoristi i ostane nezamijećena velikodušnost američkog naroda.”

„Ovo povijesno smanjenje potrošnje – uz mnoge druge poteze prema učinkovitijem i odgovornijem UN-u – što je veliki korak u pravom smjeru”, tvrdi ambasadorica.

Amerika je ulagala najviše sredstava u fondove UN-a, koji su u 2017. iznosili 22 posto ili 5,4 milijarde dolara, koliko iznosi dvogodišnji redovni udio u proračunu. Redovni proračun odvaja sredstva UN-a i dodijeljuje za svoje globalne mirovne operacije koje su koštale tu organizaciju 7,8 milijardi dolara samo u 2017. godini.

Doprinosi su dogovoreni od strane 193 članova Opće skupštine UN-a, a procjenjuju se s obzirom na veličinu gospodarstva neke zemlje i drugim čimbenicima, uključujući BDP i nacionalni dohodak.

Trumpova uprava je u više navrata jasno rekla da će doprinosi proračunu UN-a uskoro biti ograničeni na puno manje iznose.

Haley, koja je prethodno služila kao guverner Južne Karoline, pitala se nakon imenovanja kao američki izaslanik u UN-u, da li je financiranje UN-a opravdano.

Tijekom prošle godine, bilo je slučajeva kada je neadekvatno financiranje zakompliciralo pokretanje humanitarnih akcija UN-a.

U prosincu je zabilježeno nedovoljno financija za programe pomoći Demokratskoj Republici Kongo (DRC) i Zambiji, dvjema afričkim zemljama u kojima je nasilje ostavilo na tisuće raseljenih.

Washington je pojačao svoje kritike UN-a nakon što je Generalna skupština većinom glasala za rezoluciju prošlog tjedna da se suprotstave odluci predsjednika Donalda Trumpa kojom će se priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Sam Trump je sugerirao ranije ovog mjeseca da SAD može srezati inozemnu pomoć zemljama koje su glasovale u prilog rezoluciji, a Haley je rekao da će američka vlada „zapisivati imena tih zemalja.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,