Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Pakistan razmatra odbacivanje dolara za juan u trgovini sa Kinom

Pakistan razmatra odbacivanje dolara za juan u trgovini sa Kinom

juan-dolarVlada Pakistana razmatra prijedlog za početak korištenja kineskih juana u trgovini s Kinom, u skladu s ministrom unutarnjih poslova Ahsan Iqbalom, prenosi pakistanski dnevnik Dawn na engleskom jeziku

„Mi smo sada u fazi ispitivanja uporabe juana umjesto američkog dolara u trgovini između dviju zemalja”, ministar je izjavio u medijima nakon službene objave Dugoročnog plana (LTP) za kinesko-pakistanski gospodarski koridor (CPEC).

Bilateralna trgovina između Pakistana i Kine je bila vrijedna 13,8 milijardi dolara u 2015. do 2016., desetljeće nakon što su zemlje potpisale sporazum o slobodnoj trgovini. Pakistan će nastaviti koristiti svoju valutu rupiju u svojoj zemlji, prema Iqbal.

Dugoročni plan ovih dviju zemalja uključuje suradnju između zemalja na polju energetike, informatičke mrežne infrastrukture, cestovnih i željezničkih veza, trgovine i industrijskih parkova, turizma, poljoprivrede, i na ublažavanju siromaštva.

Plan će se provoditi u tri faze, prva će biti gotova u 2020., nakon čega slijedi još jedna do 2025. godine, sa zadnjim fazom koja će završiti do 2030. godine.

Prema planu, zemlje namjeravaju razvijati multilateralnu suradnju i jačati koordinaciju politika, kao i uspostaviti i unaprijediti prekogranični kreditni sustav i financijske usluge.

Karachi i Peking također planiraju povećati razmjenu valutnih aranžmana i stvoriti bilateralna plaćanja i sustav namire.

Ranije ove godine, Kina je obećala da će uložiti 57 milijarde dolara u Pakistan za financiranje projekta CPEC kao dio svoje inicijative „Belt and Road” čiji je cilj sagraditi „Novi Put Svile” kopnenih i trgovačkih morskih putova u više od 60 zemalja u Aziji, Europi i Africi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,