Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Assad obećao da će poraziti sve teroriste u Siriji, uključujući i one koje financira i naoružava Zapad

Assad obećao da će poraziti sve teroriste u Siriji, uključujući i one koje financira i naoružava Zapad

assad-isisSirijski predsjednik Bashar Assad je obećao da rat u Siriji neće biti završen dok svi teroristi ne budu poraženi, uključujući i one koji imaju potporu Zapada

Optužio neke zapadne zemlje da imaju ruke „pokrivene sirijskom krvlju.”

Assad je rekao novinarima da fokusiranje samo na ISIS odvraća pozornost od drugih terorističkih skupina u Siriji koje su podržane od strane Zapada, kao što su Al-Nusra Front, također poznat kao Jabhat al-Nusra, podružnica Al-Qaide.

On je objasnio: „Terorizam se ne ograničava na Daesh (ISIS). Daesh je samo dio terorizma. I dok postoje terorističke organizacije poput Daesh, Al-Nusra i organizacije s drugim imenima, to znači da smo još uvijek u ratu.

Dakle, rat protiv terorizma u Siriji će biti završen kada posljednji terorist u Siriji bude eliminiran bez obzira na ima njegove skupine. Onda stvarno možemo govoriti o pobjedi”.

Razgovori o završetku građanskog rata u zemlji, koji bjesni od 2011. godine, došli su u slijepu ulicu na konferenciji u Ženevi u četvrtak, kada je delegacija oporbe tražila da Assad odstupi.

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izjavio je da je propuštena „zlatna prilika”, a francuska vlada je ranije optužila sirijsku vladu za opstrukciju mirovnog razgovora. „Od početka, Francuska je bila zamlja koja podržava terorizam u Siriji”, Assad je uzvratio.

„Francuska ima ruke pokrivene sirijskom krvi i nema pravo da ocjenjuje bilo koju mirovnu konferenciju. Oni koji podržavaju terorizam nemaju pravo govoriti o miru, a kamoli imati pravo se miješati u sirijske poslove. Sve njihove izjave ne znače ništa za nas i nemaju nikakvu vrijednost.”

Assad je također imao oštre riječi za Sirijske demokratske snage (SDF) koje podupire SAD, sa kurdskom milicijom na čelu koja sada ima pod kontrolom područja na istoku Sirije.

„Svi oni koji rade pod zapovjedništvom bilo koje strane zemlje u vlastitoj zemlji i protiv svoje vojske i ljudi – su izdajnici, jednostavno, bez obzira na njihova imena”, rekao je, „i naša procjena je da te skupine rade za Amerikance u Siriji.”

Ali sirijski lider je rekao da ozbiljno cijeni vrijednost suradnje njegove zemlje sa Rusijom i raduje se novom krugu razgovora u Sočiju, kojima je cilj raspravljati o novom sirijskom ustavu i predstojećim izborima.

Dodao je kako sirijska vlada također pozdravlja UN i nastojanja međunarodne zajednice da donese mir u Siriji – dokle god se poštuju sirijski suverenitet.

„Svaka uloga UN na predstojećim izborima mora se temeljiti na Povelji UN-a kojom se naglašava suverenost Sirije i odluci sirijskog naroda.

Dakle, nismo zabrinuti za bilo koju ulogu UN-a, i mi možemo reći da su dobrodošli sve dokle poštuju sirijski suverenitet, a sve što zadire u taj suverenitet će biti odbijeno.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,