Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Kina će uskoro nokautirati petrodolar trgujući naftom u juanima

Kina će uskoro nokautirati petrodolar trgujući naftom u juanima

boks-nokautKao jedan od najvećih svjetskih uvoznika energenata, Kina je uspješno završila svoju petu tranšu razmjene naftnih ugovora koji imaju podlogu u juanu

Korak koji je već prozvan kao izazov Pekinga američkom dolaru.

Prema Bloombergu, koji je citirao izjavu iz razmjene, 149 članova kineske burze Shanghai International Energy Exchange je u simuliranoj vježbi trgovalo sa 647.930 naftnih tranši ukupne vrijednosti od oko 268,2 milijardi yuana. Sustav se susreo sa popisom zahtjeva u svezi naftnih ugovora nakon vježbe, dodaje se.

„Ovaj ugovor ima potencijal da u velikoj mjeri pomogne Kini na internacionalizaciji juana”, rekla je Yao Wei, glavna kineska ekonomistica banke Societe Generale u Parizu.

Dodala je, „njegov uspjeh će ovisiti o kritičkom stupnju slobode dopuštenom za tokova kapitala u svezi s ugovorom”, prenosi RT.

Bivši glavni šef za Kinu u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Eswar Prasad je rekao: „Nije nerazumno zamisliti svijet u kojem veliki udio ugovora na tržištu roba, posebno za naftu, više nisu nominirani samo u dolarima.”

No, „uloga juana u globalnim financijama će se konačno utvroditi kroz stupanj predanosti vlade Xi Jinpinga i kroz njihove ekonomske i financijske reforme na tržištu.”

Od 1970. godine, globalna trgovina naftom je gotovo u cijelosti provedena u američkim dolarima.

Najveći potrošač energije, Kina, je zainteresirana za naftne ugovore u svojoj valuti, juanu. Peking planira uvesti svoj vlastiti “benchmark” koji će biti konkurencija Brentu i West Texas Intermediateu.

Analitičari kažu da će kineske vlasti morat najprije uvjeriti velike proizvođače nafte i potrošače da koriste juan i ulagati u Shanghaijsko tržište.

Kineska vlada je ranije ove godine najavila planove za početak trgovanja naftnim ugovorima u juanima i te da će ih oni moći pretvoriti u zlato.

Ugovori će omogućiti trgovinskim partnerima u zemlji da plate zlatom ili pretvore juan u zlato bez potrebe da zadrže vrijednost u obliku imovine u Kini ili da ga pretvore u dolare.

Novo mjerilo navodno će omogućiti izvoznicima, kao što su Rusija, Iran i Venezuelu da se izbjegnu američke sankcije trgujući naftom u juanu.

U rujnu je Venecuela napravila presedan i odbacila dolar kao sredstvo plaćanja u trgovini naftom.

Caracas je naredio naftnim trgovcima da pretvore ugovore sirove nafte u eure, i da više ne trguju naftom u dolarima. Mjera je uslijedila nakon nametanja sankcija od strane SAD-a protiv Venezuele.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,