Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Turska razljutila Amerikance i predstavila plan za otvaranje veleposlanstva u Istočnom Jeruzalemu

Turska razljutila Amerikance i predstavila plan za otvaranje veleposlanstva u Istočnom Jeruzalemu

istocni-jeruzalemTurski ministar vanjskih poslova je sugerirao da će njegova zemlja razmotriti plan otvaranja Veleposlanstva u Istočnom Jeruzalemu jednom kada nezavisna palestinska država bude međunarodno priznata

Govoreći u četvrtak, Mevlut Cavusoglu je rekao da postoji „ozbiljna odlučnost” u međunarodnoj zajednici da prepoznaju Palestinu kao suverenu državu.

Taj diplomat je dodao da će, nakon što svijet prizna Palestinu, postojati veliki priliv ambasada i druge diplomatskih usluga u ono što će onda biti novi glavni grad države Palestine.

„Moramo uspjeti u tome”, rekao je Cavusoglu, prema Associated Press.

„Kada uspijemo u ovome, veleposlanstva će biti otvorena u glavnom gradu nezavisne palestinske države, Istočnom Jeruzalemu”.

Organizacija islamske suradnje (OIC), međunarodna skupina koja obuhvaća 57 zemalja, sastala se u Istanbulu u srijedu da bi raspravljali o reakcijama na američku odluku priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

Odluku, koju je prošlog tjedna potpisao predsjednik Donald Trump, privukla je velike kritike lidera islamskih zemalja koji su u svojoj završnoj izjavi, također priznali Istočni Jeruzalem kao glavni grad Palestine.

„Mi objavljujemo da je Istočni Jeruzalem glavni grad države Palestine i pozivamo sve zemlje da priznaju državu Palestinu i istočni Jeruzalem kao njihov okupirani glavni grad”, objavila je organizaicija OIC nakon summita u Istambulu, kako navodi Reuters.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u međuvremenu odbacio deklaraciju iz Istambula, rekavši da će „istina pobijediti na kraju i mnoge zemlje će sigurno prepoznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela i tamo premjestiti svoja veleposlanstva.”

Izrael smatra da je cijeli grad Jeruzalem njihov glavni grad. Tijekom godina, bilo je raznih napora da se prepozna Istočni Jeruzalem kao palestinski glavni grad, ali Izrael nikada nije dopustio palestinskim vladinim uredima da se otvore na tom području.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,