Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OPET RAZOTKRIVENA PRAVA ISTINA: Rusija potrošila manje od jednog dolara na Facebook oglase kojima je ‘utjecala’ na referendum BREXIT

OPET RAZOTKRIVENA PRAVA ISTINA: Rusija potrošila manje od jednog dolara na Facebook oglase kojima je ‘utjecala’ na referendum BREXIT

theresa-fbAko je Theresa May sigurna da se Rusija „uplitala” u britansku demokraciju ona očito zna neke ozbiljno jeftine oglašivače

Upravo je u javnosti objavljeno da je Rusija potrošila 0.97 dolara na oglase kako bi utjecala na referendum Brexit. Koliko utjecaj može kupiti za 97 centi?

Pa, za početak, vjerojatno ne puno jer su se ti Facebook oglasi odnosili na teme migracije i širi europski kontekst – a ne Brexit. A tu je i činjenica da je Rusija potrošila na sve to manje od 1 britanske funte.

Facebook je objavio brojke nakon što je izborna komisija optužila Rusiju za navodno „uplitanje”.

Ukupno tri oglasa koje je platila državna oglašivačka internet agencija je pogledano samo 200 puta tijekom cijelog razdoblja kampanje od dva mjeseca.

Dvije stotine. To uopće ne znači da je to pogledalo ni 200 ljudi – samo 200 klikova. U referendumu Brexit je sudjelovalo više od 30 milijuna birača. Tako da je “ruske oglase” potencijalno vidjelo 0,0006 posto biračkog tijela, da budemo precizni.

S druge strane bare, Rusija je potrošila 100.000 dolara na Facebook oglase u dvije godine prije američkih izbora.

Ti Britanci koji su željni svake optužbe vezane za Rusiju bi se bar malo trebali zacrveniti u licu.

„Snažno podupiremo napore Komisije za reguliranje i provedbu pravila financiranja političke kampanje u Velikoj Britaniji, i shvatili smo zahtjev Komisije vrlo ozbiljno”, rekao je Facebook u pismu Komisiji.

„Što se tiče vašeg zahtjeva, mi smo ispitali da li je Agencija za internetsko istraživanje (IRA) financirala reklame u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom uređenog razdoblja prije referenduma Brexit.

Utvrdili smo da su ti računi, koji su povezani sa IRA-om, potrošili malu količinu novca (0.97 dolara) na reklame koje su se dostavljale publici u Velikoj Britaniji tijekom tog vremena.

„Ovaj iznos se odnosio na samo tri reklame (od kojih su sve tri također bile usmjerene na američku publiku, i nisu imale nikakve veze sa EU referendumom) koje su isporučile oko 200 pogleda čitatelja u Velikoj Britaniji tijekom četiri dana u svibnju 2016.”

Tako je. Reklame su se prikazivale samo četiri dana.

Očajnički pokušavajući pronaći neku trunka dokaza, Komisija je također zatražila dokaze sa Twittera i Googlea. Odvojena istraga pokrenuta je od strane britanskog ministarstva.

Istovremeno, ruski cyber stručnjak Ben Nimmo još više je pojačao rusofobiju u Guardianu otkrivajući sve o ruskom hakiranja i manipuliranju. On tvrdi da je škotski referendum bio pod utjecajem Rusa. Guardian je objavio cijeli članak o tome. Jedini problem je da on zapravo nije imao nikakve dokaze.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,