Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NOVE SANKCIJE NE VRIJEDE: Britanija se okreće Rusiji koja je pod ameriÄkim sankcijama da bi izbjegla veliko smrzavanje

NOVE SANKCIJE NE VRIJEDE: Britanija se okreće Rusiji koja je pod ameriÄkim sankcijama da bi izbjegla veliko smrzavanje

rusija-plinOsakaćene zalihe plina usred velike zime zbog ugašenog cjevovoda mogu donijeti samo velike probleme

Velika Britanija se oÄito okrenula ciljnom projektu ameriÄkih sankcija, uz izvješće koje ukazuje da dogovor postignut za isporuku plina do kraja prosinca.

Oko 170.000 kubiÄnih metara ukapljenog prirodnog ruskog plina (LNG) će se dostaviti Velikoj Britanijipomoću tankera klase Christophe de Margerie, kojeg je kupila britanska energetska kompanija. Brod pun ruskog plina trenutno plovi na terminal Isle of Grain u Velikoj Britaniji, izvijestio je Telegraph.

Jedan od najvećih ruskih proizvoÄ‘aÄa prirodnog plina, Novatek, otkrio je u ponedjeljak da je teret bio prodan kompaniji Petronas LNG UK Limited (PLUK), ogranku malezijskog Petronasa u Velikoj Britaniji.

PLUK ima 50-postotni udio u terminalima Dragon LNG na Milford Havenu, prema kuda trenutno prvi plinski tanker plovi.

Kompanija Novatek do sada nije izdala nikakav komentar o krajnjem odredištu plovila.

Kako je velika zima pogodila Britaniju, gaÅ¡anje rute za prevoz energenata na Sjevernom moru je stavilo vlast u neizvjestan položaj. Ineos, privatna tvrtka koja posjeduje kljuÄnu rafineriju u blizini grada Aberdeena, rekla je da je otkrila pukotine u energetski važnom 42 godine starom naftovodu i plinovodu, koji će zahtijevati popravak najmanje dva tjedna.

Poremećaj dobave energenata je joÅ¡ dodatno pogorÅ¡ao požar u velikom postrojenju u Austriji, Å¡to je u kombinaciji uzrokovalo da veleprodajne cijene plina narastu na najviÅ¡u razinu u zadnjih Å¡est godina, za Äak viÅ¡e od 50 posto u vremenu od 24 sata.

Uz sve te probleme, plinsko polje Morecambe u Irskom moru obraÄ‘uje pola svoje uobiÄajene proizvodnje i te upravo postoje zastoji u nizozemskim i norveÅ¡kim operacijama koje opskrbljuju britanske energetske potrebe.

I sve je to doÅ¡lo nakon Å¡to su temperature u srediÅ¡njoj Engleskoj pala na minus 13 stupnjeva Celzijusa – gotovo 15 stupnjeva hladnije od uobiÄajene prosjeÄne najniže temperature u prosincu.

U meÄ‘uvremenu, britanska premijerka Theresa May je eskalirala svoju anti-rusku retoriku u posljednjih nekoliko tjedana, optužujući Moskvu za uplitanje u izbore i za “hakiranje informacija kao provokacija Zapada.â€

I trenutna konzervativna britanska vlada je među najglasnijim zagovarateljima kazne i embarga protiv Rusije.

IroniÄno, ali brod klase Christophe de Margerie koji trenutno plovi prema Velikoj Britaniji noseći plin je poslan na osobnu zapovijed ruskog predsjednika Vladimira Putina.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,