Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Predsjednik Trump naredio agenciji NASA da napokon pošalje astronaute na Mjesec

Predsjednik Trump naredio agenciji NASA da napokon pošalje astronaute na Mjesec

trump-mjesecPredsjednik Trump je naredio agenciji NASA da pošalje astronaute na Mjesec „prvi put” – aludirajući kako vjeruje da je slijetanje na Mjesec 1969. godine – lažirano

Trump je rekao svemirskoj agenciji da želi čvrsto zabosti američku zastavu na površinu Mjeseca, i također uspostaviti prisutnost na Marsu.

„Ovaj put ne samo da ćemo zabosti našu zastavu i ostaviti naš trag, mi ćemo uspostaviti temelje za eventualnu misiju na Mars i, možda jednog dana, na mnoge svjetove izvan našeg Sunčevog sustava”, rekao je predsjednik u govoru.

Na predsjednikovoj strani dok je ovaj tjedan potpisivao „Direktivu svemirske politike 1” u ponedjeljak je bio astronaut misije Apollo 17 Harrison Schmitt, jedan od posljednjih dvoje ljudi koji su ikada hodali po Mjesecu, u misiji koja se dogodila prije 45 godina.

Od tog vremena, niti jedan čovjek se nije odvažio poletjeti izvan Zemljine orbite. NASA nema ni vlastitu svemirsku letjelicu, nakon što je poslala u mirovinu Space shuttle u 2011. godini.

Zašto je to napravila sa jedinom svemirskom letjelicom koja je američke astronaute mogla poslati u svemir?

Amerikanaci trenutno lete do Međunarodne svemirske stanice u ruskim kapsulama, iako se privatni svemirski taksiji očekuju da će se uvesti iduće godine.

Za sada krajnji cilj ljudskog istraživanja u svemiru ostaje Mars.

„Ovaj put ne samo da ćemo posaditi našu zastavu i ostaviti naš trag, mi ćemo uspostaviti temelje za eventualnu misiju na Mars i, možda jednog dana, prema drugim svjetovima van Sunčevog sustava”, rekao je Trump.

Točno kako doći do Marsa, međutim, je predmet za raspravu unutar svemirske zajednice.

Mnogi vide Mjesec kao najbolju odskočnu dasku, uključujući američkog republikanca Jim Bridenstinea, koji je Trumpov izbor za čelnika agenacije NASA.

Općenito, prvi pristup politici leta na Mjesec od strane Trumpove uprave je jasno artikulirao potpredsjednik Pence na sastanku Nacionalnog Svemirskog vijeća u listopadu.

Zato je John Logsdon, povjesničar na Sveučilištu George Washington rekao da najava u ponedjeljak nije došla kao iznenađenje. „Sada je pitanje da li će Bijela kuća predložiti i Kongres odobriti odgovarajuća sredstva potrebna za provedbu riječi u stvarnost”, kaže Logsdon.

Doista, zapravo dobivanje sredstava za postizanje ambicioznih svemirskih planova predsjednika je višegodišnji problem za NASA-u.

Vraćanje astronauta na Mjesec je bio plan pod predsjednikom Georgeom W. Bushom, koji je pozvao na izgradnju baze na Mjesecu i uspostavi ljudske prisutnosti.

No, kada je odbor pregledao ljudski svemirski program 2009. godine, postojao je nesrazmjer između opsega programa i novca na raspolaganju za podršku programu. Istraživanje izvan niske Zemljine orbite nije bio izvediv bez milijardi dolara financiranja.

Postavlja se pitanje otkuda su im došle milijarde dolara za financiranje mjesečevih misija 1969. godine i nadalje?

Štoviše, mnogi zabrinuti da bi NASA ostala na sivoj mjesečevoj prašini i da se nikada ne bi preselila na Crveni planet.

To je razlog zašto je Obamina administracija pomaknula fokus s Mjeseca na „fleksibilnim put” koji će ciljati nove destinacije, poput asteroida, da bi astronauti putovail dalje u duboki svemir. Malo previše nelogičnosti, za “jednostavno” slijetanje na Mjesec.

Ali misija na asteroide se pokazala mnogo težom nego što se očekivalo. Na kraju, NASA je predložila da uz pomoć robota odvuku dio asteroida i stave ga u orbitu oko Mjeseca, gdje bi astronauti proučavali svemirsku stijenu.

Takozvana “Misija za preusmjeravanje asteroida” nije dobila vrlo entuzijastičnu podršku od svemirske zajednice i kongresa.

NASA je nedavno radila na planovima za nešto što se zove “Deep Space Gateway”, ispostavu u orbiti oko Mjeseca.

I po nalogu Kongresa svemirska agencija je počela sa izgradnjom nove divovske rakete i kapsule za duboki svemir. Vozilo bi trebao imati svoj prvi probni let u 2019., kada će poslati kapsulu bez ljudske posade do Mjesečeve orbite prije povratka na Zemlju.

Ali zašto bez ljudske posade kada su već bili nekoliko puta na Mjesecu i na njemu hodali?

Dužnosnici u Trumpovoj upravi su zatražili da NASA uzme u obzir stavljanje čovjeka na taj let, ali NASA je na kraju odustala. Prva misija sa ljudskom posadom na toj NASA-inoj letjelici bi se trebala dogoditi do 2022. godine.

Nakon što je američki predsjednik Donald Tramp potpisao direktivu o tome da SAD treba letjeti na Mjesec i Mars, poznati ruski inozemna politički komentator Aleksej Pushkov javno je postavio pitanje:

“Pa kako će doći do Mjeseca kada ne mogu doći do Međunarodne svemirske postaje bez ruskih raketnih motora?” (Sean Adl-Tabatabai,YNW)
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , ,