Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » NA BALKANU NI ZA 1000 GODINA: Japanski radnici koriste samo polovicu plaćenog godiÅ¡njeg odmora i za to osjećaju krivnju

NA BALKANU NI ZA 1000 GODINA: Japanski radnici koriste samo polovicu plaćenog godišnjeg odmora i za to osjećaju krivnju

japan-radnikStereotip japanskih zaposlenika koji previÅ¡e rade joÅ¡ jednom se dokazano toÄnim

Radnicia koji uzimaju samo pola svog dodijeljenog godišnjeg odmora, osjećaju krivnju, prema nedavnom istraživanju.

Štoviše, oni su osjećali krivnju zbog odlaska na godišnji odmor uz sve to.

Već drugu godinu zaredom, japanski radnici su posljednji na listi japanskog istraživanja Expedia o navikama godišnjih odmora koje je provedeno u 30 zemalja.

Japanski radnici su na Äelu ljustivce radnika ostalih zemalja jer koriste samo 10 svojih dana godiÅ¡njeg odmora.

Ne samo da se malo odmaraju, već sama pomisao na odmor ih sablažnjava. Oko 63 posto japanskih radnika osjeća krivnju zbog godišnjih odmora.

Njihovi susjedi u Južnoj Koreji i Singapuru zauzeli su drugo i treće mjesto na ljestvici, sa 61 i 35 posto. Za razliku od azijskih zemalja, radnici u Italiji, Meksiku i Å panjolskoj imao najmanje žaljenja zbog uzimanja “dobro zasluženog” godiÅ¡njeg odmora.

Japanski radnici su rekli da su preskoÄili svoje odmore iz raznih razloga, ukljuÄujući i „nedostatak osoblja†i solidarnosti sa kolegama.

Istraživanje je također pokazalo da 33 posto ispitanika u Japanu „ne zna†da li će njihovi šefovi odobriti njihovo odsustvo.

Istraživanje je provedeno 4-15 rujna, a u njemu je sudjelovalo 15.081 odraslih osoba u 30 zemalja.

Japan je poznat po svojim intenzivnim radnim navikama, tako da Äak postoji pojam „karoshi†(smrt od prekovremenog rada) koji zvuÄi poznato Äak i onima koji ne žive u Japanu.

SrÄani udari, moždani udari i samoubojstava Äine stotine smrtnih sluÄajeva u zemlji svake godine. Jedan od najnovijih primjera “karoshi” je napunio naslovnice medija u listopadu, kada je japanski regulator rada rekao da je 31-godiÅ¡nji novinar umro od zatajenja srca, nakon 159 sati prekovremenog rada tijekom jednog mjeseca.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , ,