Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » USKORO: GMO vino! Stručnjaci otkrili DNA gen kod kvasca koji mijenja okus vina

USKORO: GMO vino! Stručnjaci otkrili DNA gen kod kvasca koji mijenja okus vina

gmo-vinoAko biotehnološka industrija nije svijet naučila još ništa, oni jednostavno svijet ne mogu ostaviti na miru

Količina hrane koja je na udaru zbog genetske modifikacije i dalje raste, a sada, industrija je upetljala svoje prste u popularno piće za odrasle: vino.

Istraživači sa VIB instituta u Flandriji, Belgija, su izolirani gen u kvascu koji promiče okus ruže i meda u vinu i pivu – i oni su potpuno spremni za početak proizvodnje putem genetske modifikacije.

Belgijski istraživački tim kaže da bi ubrizgavanje izmijenjene DNK u kvasac koji služi za proizvodnju piva i vina mogao donijeti nove okuse u vrlo kratkom vremenu istraživanja.

Kažu da će njihova genetska modifikacija razviti nova piva i vina i preokrenuti mukotrpan proces razvoja okusa. Prema istraživačkom timu, dorada okusa može biti jeftinija, brža i jednostavnija uz genetske modifikacije – ali koliki je trošak po zdravlje?

Kako se već desteljećima priča, GMO nije tako bezopasan kako njihovi tvorci tvrde da je. Dok kratkoročne studije koje financira industrija mogu proglasiti da ne postoji rizik kada je u pitanju GMO, nezavisna istraživanja često su dala daleko različite rezultate.

Prema listu Daily Mail, belgijski znanstvenici „koriste DNA analize za proučavanje gena u soja kvasca Saccharomyces cerevisiae, ili popularno nazvanog pivski kvasac”, te su bili u mogućnosti identificirati dva gena koji su odgovorni za proizvodnju spoja zaduženog za slatki-okus, feniletil acetat, i pomoću vrlo kontroverzne CRISPR/Cas9 tehnologije, tim je bio u mogućnosti promijeniti te gene, TOR1 i FAS2.

Belgijski tim nije prvi koji želi iskoristiti CRISPR tehnologiju kako bi poboljšao okus pića. Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu su koristeći istu metodu razvili pića koja vam neće uzrokovati mamurluk.

CRISPR/Cas9 se često naziva tehnologija „izreži-i-zalijepi (cut-and-paste)”, koja omogućuje znanstvenicima da izrežu određene gene i zamijeniti ih s drugima. Zagovornici ove tehnologije tvrde da je ova tehnologija brža od modernije verzije dugogodišnje tradicije križanja. Križanje biljaka odabirom određenih osobina, nekada je bilo glavno uporište uzgoja, ali sada je znanost preuzela kontrolu.

Istraživači iza svega toga tvrde da im CRISPR tehnologija omogućuje da jednostavno odrežu i zamijene osobine gena, bez utjecaja na druge dijelove DNA kvasca. Ipak, znanstvenici upozoravaju na potencijalne neželjene posljedice korištenja CRISPR/Cas9 tehnologije – i rizika od nepredviđenih mutacija koje se mogu pojaviti.

Postoji zaista veliki rizik, pogotovo jer znanstvenici nisu uvijek u stanju „isključiti” uređivanje genskog slijeda CRISPR/Cas9, te su mutacije gena najveća briga ove nove tehnologije.

Unatoč uvjeravanjima da CRISPR uređuje gene puno sigurnije, brže i učinkovitije, istina je da ova tehnologija nije ni približno dobro razumjela koja je njezina svrha. Slično kao i kod GMO-a, postoje mnoge nepoznanice koje su zanemarene u ime „inovacija”.

Cas9 je dio tehnologije CRISPR/Cas9 gdje mnogi od tih problema leže. CRISPR se koristi za identifikaciju „neželjenog” gena, dok se Cas9 koristi za „rezanje” tog dijela. No, Cas9 ne odsiječe uvijek ciljani dio.

I dalje, Cas9 ima potencijal biti aktivan do 24 sata – što znači da ima dovoljno vremena da se uključi u druge, neželjene promjene. Ranije ove godine, istraživači sa Columbia University Medical Center ispitivali su gene izmijenjene sa CRISPR tehnologijom i „pronađeno je 1.500 mutacija samo jednog nukeotida i više od 100 izrezivanja većih dijelova i umetanja, kada su dubinski ispitivali genome dva subjekta.”

Dok će znanost omogućiti ukusnija piva i vina koja vam neće dati mamurluk, možda u praksi to neće ipak ispasti sve kako treba.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA !