Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kako srce i bubrezi rade zajedno na mentalnom zdravlju, prema kineskoj medicini

Kako srce i bubrezi rade zajedno na mentalnom zdravlju, prema kineskoj medicini

kineska-medicinaTradicionalna kineska medicina (TKM) znatno je povećala svoju slavu izvan Kine ovih zadnjih nekoliko godina

Ona se smatra najstarijom, najdugovječnijom u praksi, najprofesionalnom, pisanom medicinom u svijetu, i ne čudi da su se sveučilišta i bolnice već pripremile na uvođenje kineske medicine zajedno sa zapadnom medicinom u bolnice kao dio legitimne discipline.

Praksa kineske medicine se vjeruje da je nastala prije 4.000 godina, i od tada je razvijana kako bi postala popularna ne samo u Kini, gdje je sastavni dio zdravstvene zaštite, već i u ostatku svijeta.

TKM je ukorijenjen u holističkom načinu gledanja, uzimajući na obzir ne samo simptome po nominalnoj vrijednosti, već i druge latentne faktore kao što su nejednakost, neusklađenje i okoliš.

Zdravi bubrezi, zdravo srce

Savršen primjer za to je odnos između vašeg srca, bubrega i vašeg mentalnog zdravlja. Ove stvari funkcioniraju kao cjelina: srce i bubrezi dijele vezu uma i duha koje kontrolira srce i mozak kojeg kontroliraju bubrezi. Veza koju djele ta dva organa se može koristiti za razumijevanje osobnog mentalnog zdravlja. Ovaj odnos raspravlja Leon Hammer u studiji „Odnos između bubrega i srca u kineskoj medicini”.

„Voda je temeljna supstanca našeg postojanja, temelj i izvor za sav naš život”, piše Hammer. „Vatra je beskonačna u tijeku stvaranje na Zemlji, Bog u čovjeku. Božanska ljubav boravi u vodi Qi [yin-yang] kao potencijal koji se ostvaruje i izražava riječi srca, komunikatora koji doseže u svijet.”

Posljedično, deficit zdravlja bubrega osobe donosi probleme u srcu te osobe, isto tako. To se može manifestirati kao smanjenje proizvodnje krvi za srce i sprječavanje normalnog razvoja. Osim toga, svaka nestabilnost u srcu će negativno utjecati na živčani sustav, isto tako.

Jedan od znakova neuravnoteženog odnosa između vašeg srca i bubrega naziva se nesklad. To se događa kada vode u vašem bubrezima nema dovoljno da bi uravnotežili srce. Osoba koja pati od nesklada veze srca i bubrega može osjetiti lupanje srca, nemogućnost spavanja, povećanu razdražljivosti i umor.

Osoba također može biti sklona depresiji, osjećati se pretjerano zabrinuto, pa čak i može se lako prestrašiti. Uobičajeni uzroci nesklada uključuju izloženost toksičnim tvarima okoliša i izloženost intenzivnim napadajima emocija kao što su ljutnja, depresija, tuga ili manija.

Dobar način da se ispita odnos između vašeg srca i bubrega je kroz vaše navike spavanja. Ako patite od nemira tijekom spavanja ili kada se budite svakih nekoliko sati – to može biti mogući znak da vaša cirkulacija može biti smanjena zbog nedostatka Qi-yang-a bubrega koji teče u srce. Ovaj fenomen se može manifestirati kroz uznemirenost i zabrinutost, što može blokirati san od početka.

Zanimljivo je to da taj odnos nije ograničen na samu medicinu. Zdravo srce i bubrezi su poticaj za stvaranje jedinstvene ideje. Ova ideja se naziva „Zmaj Se Uzdiže Crvena ptica leti”.

Bubreg je mjesto gdje se nesvjesnost stvara. Nesvjesna ideja se tada nosi ka srcu, gdje se ostvaruje u originalnu pojedinačnu ideju. Razmislite o tome na ovaj način: Kada osoba stvara nešto, njegova motivacija za stvaranjem te ideje dolazi iz bubrega. Srce im odgovara realizirajući tu ideju.

Dakle, podrazumijeva se da kada je odnos između srca i bubrega dobar, um može raditi i stvarati nove ideje. Suprotno je istinito, isto tako. Kad odnos srca i vašeg bubrega nije dobar, to se može manifestirati u negativnosti. Osobi kojoj fali zdravi odnos srca i bubrega može imati strah od nepoznatog, ili da se osjeća psihološki ranjivom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,