Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Svaka ‘humanitarna i oslobodila─Źka’ NATO akcija – vrati ljudska prava i socijalni napradak 100 godina unatrag

Svaka ‘humanitarna i oslobodila─Źka’ NATO akcija – vrati ljudska prava i socijalni napradak 100 godina unatrag

libija-roboviIzvje┼ítaji da se crni Afrikanci prodaju na tr┼żnicama robova u ÔÇ×oslobo─ĹenojÔÇŁ Libiji, za ni vi┼íe ni manje nego 400 dolara, je pokrenula stra┼íne tu┼żbe protiv takozvane ÔÇ×humanitarne intervencijeÔÇŁ koju je proveo NATO s ciljem ru┼íenja vlade Muamer Gadafija u 2011.

U o┼żujku 2011. krijeposni zapadni ÔÇ×liberalniÔÇŁ hipsteri su se udru┼żili sa tvrdokornim neokonzervativnim ratnim hu┼íka─Źima i zahtijevali su akciju da bi “spasili” libijski narod od “tiranskog” vo─Ĺe koji je vladao zemljom od kasnih 1960-ih.

“Ne┼íto se mora u─Źiniti!” povika┼íe u jedan glas.

Ne┼íto se dogodilo. Libija je pretvorena uz pomo─ç NATO saveza – iz zemlje sa najve─çom Dru┼ítvenim indeksom razvoja u cijeloj Africi u 2009. godini – u paklenu rupu u kojoj vlada bezakonje, sa suparni─Źkim vladama, gospodarima rata i teroristi─Źkim skupinama u borbi za kontrolu nad zemljom.

Pod Gadafijem, Libijci su u┼żivali besplatnu zdravstvenu skrb i obrazovanje. Stopa pismenosti je porasla sa oko 25 posto na gotovo 90 posto.

Bilo je jasno da, iako su i dalje postojala problemati─Źna podru─Źja u zemlji, Libija je i dalje napredovala na mnogim poljima.

U listu Daily Telegraph, mediju koji bi se te┼íko mogao optu┼żiti kao ideolo┼íki pobornik Libijske Arapske D┼żamahirija – u to vrijeme je Libiju hvalio kao jednu od ┼íest najboljih egzoti─Źnih turisti─Źkih destinacija u lipnju 2010. godine.

Brodovi za turisti─Źka krstarenja danad vi┼íe nemaju Libiju na svojim rutama putovanja. Jer je previ┼íe opasna.
 


 
Jedino ┼íto ─Źudi u povratku trgovine robovima (i to je vrijedno istaknuti prije nego su CNN, agencije UN-a, IOM tako─Ĺer izvijestili o njezinom postojanju u Libiji ranije ove godine) je da svatko treba biti iznena─Ĺen time.

Ljudska prava i socijalni napredak obi─Źno se vra─çaju nekoliko stotina godina unazad, kad god NATO provede svoju “humanitarnu intervenciju”. I to nije slu─Źajno.

Pod ÔÇ×intervencijomÔÇŁ se podrazumijeva namjerno provo─Ĺenje akcija te┼íkog bombardiranja infrastrukture u zemlji i naknadna demonta┼ża dr┼żavnog aparata s ciljem preokreta desetlje─ça dru┼ítvenog napretka.

“Neuspje┼ían plan” je zapravo najva┼żniji dio plana, kao ┼íto to moj OpEdger Dan Glazebrook govori u svojoj knjizi “Divide and Destroy – Zapadna imperijalna strategija u doba krize”.


Libija je ciljana, kao i Jugoslavije i Irak prije njih, ali ne zbog istinske zabrinutosti da ─çe se dogoditi ÔÇ×druga SrebrenicaÔÇŁ (imajte na umu da je Dom za vanjske poslove u izvje┼í─çu iz rujna 2016. nije imao dokaze da je “Muammar Gaddafi naredio pokolj civila u Bengaziju”), ve─ç zato ┼íto je zemlja bogata resursima sa neovisnom vladom punom istomi┼íljenika koja je djelovala socijalisti─Źki i imala gospodarstvo prete┼żno u dr┼żavnom vlasni┼ítvu u strate┼íki va┼żnom dijelu svijeta.

Ni Libija, Irak ili Jugoslavija nisu primale zapovijedi Zapada, zbog ─Źega su bile namijenjene za uni┼ítavanje. Kaos koji rutinski prati NATO-ove promjene re┼żima je grozno iskustvo za gra─Ĺane tih dr┼żava, koji tada do┼żivljavaju strmoglavi pad njihovog ┼żivotnog standarda i da se uvelike pove─çao njihov rizik od nasilne smrti u teroristi─Źkim napadima, dok u isto vrijeme gramzive zapadne korporacije potom masovno kre─çu u na “oslobo─Ĺenu” zemlju, iskori┼ítavaju─çi nedostatka jake sredi┼ínje vlasti.

Naravno, to se nikada ne spominje u prijateljskim masovnim medijima NATO-a. Uloga zapadnih elita u preokretanju prethodno dobro uhodanih socijalnih dr┼żava u propale dr┼żave nedostaje u ve─çini mainstream medija u kojima se govori samo kako su oni donijeli “oslobo─Ĺenje i demokraciju”.

Francuska vlada je igrala vode─çu ulogu u uni┼ítavanju Libije u 2011. godini, a danas “progresivni” francuski predsjednik Emmanuel Macron krivi ÔÇ×AfrikanceÔÇŁ za problem ropstva u zemlji. ÔÇ×Tko su ti krijum─Źari? Pitajte se – kao afri─Źka mlade┼ż – to pitanje. Vi ste nevjerojatni. Tko su ti krijum─Źari? Oni su Afrikanci, dragi prijatelji. Oni su Afrikanci.ÔÇŁ

Macron, kao i drugi zapadni lideri, ┼żeli vidjeti problem ropstva u krupnom planu, a ne u dugom kadru. Jer ako tako gledamo i NATO dolazi u tu sliku.

┼áest i pol godina kasnije, zanimljivo je ako se osvrnemo na one navija─Źe ÔÇ×humanitarne intervencijeÔÇŁ u Libiji ┼íto su govorili po─Źetkom 2011. godine, a ┼íto se zapravo dogodilo kao posljedica 26.500 NATO-ovih letova.

ÔÇ×Cijena nedjelovanja je previsokaÔÇŁ, bio je naslov jednog ─Źlanka David Aaronovitcha u listu The Timesu, od 18. o┼żujka 2011. ÔÇ×Ako mi ne bombardiramo Gadafijeve tenkove, Europa ─çe se vjerojatno suo─Źiti sa valom izbjeglica i novom generacijom d┼żihadistaÔÇ× ukratko je re─Źeno u ─Źlanku.

Pogodite ┼íto? Zapadni vojni savez je bombardirao Gadafijeve tenkove (i puno vi┼íe od toga) i dobili smo ÔÇ×val izbjeglicaÔÇŁ biblijskih razmjera i ÔÇ×novu generaciju d┼żihadistaÔÇŁ, uklju─Źuju─çi i bezbroj teroristi─Źkih napada u Europi.

Libija je bio jo┼í gori zlo─Źina od invazije na Irak jer je do┼íla poslije.

No u me─Ĺuvremenu, ÔÇ×oslobodiociÔÇŁ Libije su se preselili na druge va┼żnije stvari u 2017. godini, sa trenutnom opsesijom koja se zove rusofobija. Sve je to zapravo da nas odvrate od katastrofalnih posljedica svojih postupaka. (Neil Clark,RT)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,