Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KORAK DALJE: Njemačka vlada će instalirati program za špijuniranje u svaki digitalni uređaj u zemlji

KORAK DALJE: Njemačka vlada će instalirati program za špijuniranje u svaki digitalni uređaj u zemlji

merkel-naocNjemačka vlada prisiljava tehnološke tvrtke da instaliraju skrivene digitalne „špijunske uređaje” u automobile, računala, telefone i druge uređaje, u skladu sa dopisom ministarstva unutarnjih poslova koji je procurio u medije

RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) je izvijestio da je Thomas de Maiziere, federalni ministar unutarnjih poslova, napisao Nacrt prijedloga Zakona kojim ističe „pravnu obvezu za treće osobe kako bi im se omogućio tajni nadzor nad drugim osobama.”

Prema RND-u, prijedlog će „dramatično proširiti” državne ovlasti kojima će špijunirati svoje građane, izvještava Thelocal.de.

Ministar unutarnjih poslova je motivirano predložio novi zakon zbog činjenice da tajnim službama postaje sve teže da probiju sigurnosne sustave koji štite privatnost na digitalnim uređajima.

Na primjer, moderni sustavi zaključavanja na automobilima su toliko inteligentni da čak upozoravaju vozača ako se njihov automobil malo trese. De Maiziere želi donijeti ovaj novi zakon kako bi se npr. osiguralo da upozorenja neće biti poslano vlasniku automobila, ako policija utvrdi da je to opravdano njihovom istragom.

Ali parametri predloženih zakona su navodno mnogo širi. De Maiziere želi da sigurnosne službe imaju sposobnost da špijuniraju bilo koji uređaj koji je povezan na internet. Tehnološke tvrtke će morati dati državi pristup kroz „stražnja vrata” do privatnih tableta i računala, pa čak i pametnih televizora i digitalnih kuhinjskih aparata.

Sigurnosne službe će trebati odobrenje suca da hakiraju bilo koji od tih uređaja.

Prijedlog je naišao na zaprepaštenje kod digitalnih aktivista i političara u petak.

Nacrt zakona je „frontalni napad na digitalnu i fizičku sigurnosti svih građana”, rekao je glasnogovornik kluba Chaos Computer Club (CCC) Frank Rieger za netzpolitik.org. „Pristup u informacijski sustav automobila znači opasnost za život i tijelo – to je doslovno prekidač za ubojstvo”.

„Planovi ministra unutarnjih poslova zvuče kao orvelijanska noćna mora. Uskoro će su svi stanovi u Njemačkoj biti opremljeni sa uređajima koji su potencijalni uređaji za prisluškivanje”, rekao je Konstantin von Notz, zamjenik frakcije vođe Stranke zelenih, ta Spiegel.

„Moramo dobro razmisliti o tome da smo mi zemlja koja je imala dvije diktature u svojoj novijoj povijesti. Da li želimo živjeti u zemlji u kojoj ne postoji privatnost i gdje se država može miješati gdje god je to tehnološki moguće?” – rekao je. (Sean Adl-Tabatabai,YNW)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST