Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PRVO SU IH ZVALI PA IM SADA PLAĆAJU DA ODU: Njemačka nudi odbijenim tražiteljima azila do 3000 eura ako se vrate kući prije ožujka

PRVO SU IH ZVALI PA IM SADA PLAĆAJU DA ODU: Njemačka nudi odbijenim tražiteljima azila do 3000 eura ako se vrate kući prije ožujka

azilanti-papirNjemačko ministarstvo unutarnjih poslova nudi odbijenim tražiteljima azila ako se dobrovoljno vrate u svoju zemlju zemlju porijekla, a ne kroz deportaciju

Ovo je novi pokušaj da se okrene leđa izbjegličkom valu kojeg je dovela Angele Merkel i njezine politike „otvorenih vrata”.

Ponuda je namijenjena za dopunu postojećeg programa pod nazivom „StarthilfePlus”, koja pruža pomoć onima migranata koji se odluče dobrovoljno vratiti kući.

Prema shemi, svaki sudionik koji više od 12 godina povlači svoj zahtjev za azilom dobiva 1200 eura naknade. Već odbijeni azilanti koji se odriču prava na žalbu na odluku suda mogu dobiti 800 eura, a djeca mlađa od 12 godina dobvaju pola iznosa.

Novi program pod nazivom “Tvoja zemlja. Tvoja budućnost. Sada!” obećava znatno obilnije isplate za one koji se odluče dobrovoljno vratiti. Obitelji imaju pravo na do 3.000 eura naknade, a pojedinci do 1.000 eura isplate pod programom ‘StarthilfePlus’.

Nova ponuda je međutim vremenski ograničena i trajat će samo do kraja veljače 2018. godine, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere iskoristivši intervjuu u novinama Bild am Sonntag da promovira svoj novi program.

„Postoje mogućnosti u vašoj domovinu. Mi ćemo podržati … Vašu reintegraciju„ rekao je de Maiziere, obraćajući se izravno imigrantima. „Kada se dobrovoljno odlučite vratiti do kraja veljače svojim kućama, osim dobivanja pomoći možete privremeno privremeno dobiti stambenu pomoć za prvih 12 mjeseci u svojoj domovini.”

Novi poticaji azilantima dolaze dok se Njemačka bori s posljedicama politike “otvorenih vrata” Angele Merkel prema izbjeglicama i imigrantima koji su kao poplava došli sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Od 2015. godine, više od milijun ljudi je stiglo u Njemačku, a mnogi borave ilegalno, jer se deportacije teško provode.

300.000 azilanata je dobilo odbijenicu zahtjeva za azilom u Njemačkoj prošle godine, u odnosu na 80.000 u 2016. Vlada je sada ograničila broj imigranata koji ulaze u Njemačku na 200.000, ali vlasti će vjerojatno ostati zatrpane prijavama još nekoliko godina, prema internom dokumentu koji je procurio medijima u listopadu.

Frustriranost sa nesuvislom migracijskom politikom ima cijenu jer sada njezina stranka gubi veliki dio svoje popularnosti. Koalicija stranaka CDU i CSU je potonula na najnižu razinu svih vremena na parlamentarnim izborima u rujnu, dok je anti-imigrantskoj Alternativi za Njemačku (AFD) skočila popularnost te je ušla u parlament po prvi put.

Program „StarthilfePlus” je pokrenut u veljači te je bio kritiziran od strane mnogih dobrotvornih i pro-izbjegličkih organizacija kao tupi pokušaj da se država oslobodi od neželjenih azilanata, kao i novi „limited edition” prijedlog koji se suočava sa istim prijemom.

„Vlada pokušava zavesti ljude da se odreknu prava na najgrublji način”, rekao je direktor Günter Burkhardt za njemačku novinsku agenciju DPA u nedjelju, prenosi Deutsche Welle.

Iako se novi program čini prilično velikodušnim, nema sumnje da su za njemačku vladu sudske žalbe i procesi deportacije vrlo skupi. Imigranti, međutim, obično troše znatno više da se dokopaju Europe nego što dobiju da se vrate nazad, piše RT.

Put ilegalnog imigranta u Europu košta više od 7000 eura u prosjeku, prema istraživanju od strane Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF).
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,