Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Premijerka Theresa May: Ponosni smo na britansku ulogu u stvaranju Izraela

Premijerka Theresa May: Ponosni smo na britansku ulogu u stvaranju Izraela

may-netenyaPremijerka Velike Britanije Theresa May je rekla da je njezina zemlja ponosna na svoju pionirsku ulogu u stvaranju države Izrael

Ona je dala svoj komentar na gala večeri u Londonu u četvrtak navečer u spomen na 100. obljetnicu Balfourske deklaracije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, i domaći uvaženi gosti su prisustvovali večeri kojom su proslavili 100 godina Balfourske deklaracije iz 1917. godine.

Balfourova deklaracija je bila javno priopćenje britanske vlade tijekom Prvog svjetskog rata kojom se najavljuje potpora za stvaranje Izraela. Ime je dobila po gospodinu Arthur Balfouru, tadašnjem ministru vanjskih poslova, koji je napisao taj dokument, koji je navršio 100 godina u četvrtak.

Palestina je bila pod britanskom vlašću kada je Balfour napisao ovu političku izjavu.

Palestinci vide deklaraciju kao uvod u izraelsku okupaciju svoje domovine od 1948. godine, i kažu da bi se britanska vlada trebala ispričati za izdavanje tog dokumenta.

Govoreći na večeri u povodu stogodišnjice Balfourske deklaracije u Londonu, May je rekla da je Britanija „ponosna na njihovu pionirsku ulogu u stvaranju države Izrael”.

Također je kazala kako je Britanija bila ponosna zbog „odnosa kojeg su izgradili sa Izraelom.”

„Kao što smo raditi zajedno prema Balfourovoj viziji mirne koegzistencije, mora nam biti jednako jasno da nikada ne može biti nikakvih izgovora za bojkot, prodaju ili sankcije te deklaracije: oni koji ju ne prihvaćaju neće imati posla sa našom vladom i s onima koji ovise o njoj„ dodala je May.

Bojkot, prodaja, sankcije (BDS) je pokret koji je privukao znatnu potporu među pro-palestinskim narodima i krugovima širom svijeta. Kampanja nastoji smanjiti dotok sredstava iz stranih izvora i donatora do ilegalnih izraelskih naselja i ilegalnih građevinskih djelatnosti.

Ohrabren Balfourovom deklaracijom i osiguranom podrškom Zapada, Izrael je osvojio ogromna područja arapske zemlje u ratu 1948. godine, a potom proglasio svojim vlasništvom.

U 1967., oni su i dalje nastavili osvajati sve više palestinskog teritorija u drugom ratu, na kojima su počeli graditi naselja.

Tel Aviv je izazvao sve međunarodne osude zbog svojih aktivnosti u izgradnji naselja, uključujući i izravni otkaz od strane Ujedinjenih naroda. No njih nije bilo briga za ništa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je boravio u petodnevnom posjetu Britaniji, također je bio prisutan na obljetnici. Premijer, čija je dužnost bila izgradnja naselja neviđenom brzinom na okupiranim područjima, rekao je okupljenima: „Izrael je predan miru, ja sam predan miru.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,